AKTUELNO

Ovako joj je komad drveta promenio život.

Oni koji su ostali bez posla ili ne mogu da pronađu zaposlenje koje im odgovara, često se okreću privatnim biznisima u nadi da će njihovo pokretanje biti dovoljno za jedan pristojan život. Često u tome ne uspeju, pa od svojih zamisli i odustanu, ali je isto tako čest slučaj da dostignu uspeh kakav nisu ni očekivali.

Kristina Radenković, dvadesetsedmogodišnja devojka iz Beograda studirala je grafički dizajn i nadala se odličnom poslu i još boljoj zaradi u svojoj struci. Međutim, pronaći posao u ovoj oblasti bilo je teže nego što je očekivala. Kako kaže, bila je na porodičnom budžetu, te je rešila da više ne opterećuje svoje roditelje i počne da radi nešto što bi se isplatilo i njoj i njenoj porodici.

Tako je pre tri godine nastala radionica "Poluproizvodi za Vas", a sve je, kako kaže, počelo od drvene kuhinjske daske.

- Prvo sam mami na maloj hobi testeri isekla kuhinjsku dasku u obliku kruške. Daska se dopala maminoj prijateljici koja mi je rekla da bi to bila lepa podloga za dekupaž. Tako je sve krenulo – započinje priču danas prezadovoljna Kristina za portal Pink.rs.

Foto: Privatna arhiva/Pink.rs

Preko društvenih mreža je počela da se informiše o dekupaž tehnici, a zatim i napravila Fejsbuk stranicu "Poluproizvodi za Vas".

- Svakog dana sam osmišljavala i pravila nove predmete koji do tada nisu bili na našem tržištu. Tako sam stekla veliki broj mušterija – kaže Kristina, dodajući da početak uopšte nije bio lak, ali da je ipak uspela.

Foto: Privatna arhiva/Pink.rs

Kako kaže, nije imala preciznost i brzinu, pa se dešavalo da radi neprekidno i po deset sati. Vremenom je stekla rutinu i do sada dizajnirala više od 500 proizvoda koje danas ima u ponudi.

- Najprodavanije podloge za dekupaž koje izrađujem su kutije za nakit, satovi i poslužavnici – priča ova uspešna devojka.

Foto: Privatna arhiva/Pink.rs

Dekupaž, tehnika lepljenja salveta na predmete, u Srbiji je u poslednje vreme veoma popularna, a, kako je istakla, većinu njenih mušterija motiviše zarada od dekupažiranja, koja je odlična dopuna kućnom bužetu i lep hobi. Veliki je broj nezaposlenih žena koje po povoljnoj ceni mogu da sebi priušte materijal za dekupaž, a ta tehnika zahteva samo kreativnost i malo slobodnog vremena.

Foto: Privatna arhiva/Pink.rs

Podršku je našla, kako kaže, u porodici, ali ju je dobila i na mestima na kojima to nije ni očekivala. Naime, sve APR službe u koje je išla prilikom ovaranja radionice pomogle su joj da olakša svoj posao i uspe u zamisli.

Za uspeh je, smatra, najvažnija želja za radom, kreativnost i maštovitost, a prednost preduzetništva je u tome što zarada nije fiksna, sama je sebi poslodavac i uvek može da zaradi više uz dodatno angažovanje.

- Smatram da sam sa svojih 27 godina uspešna u svom poslu. Iako je ponekad izgledalo da možda neću uspeti, da ću izgubiti strpljenje i da se uzaludno trudnim, dokazala sam da nije tako i da jaka volja može da promeni sve – zaključuje uspešna preduzetnica iz Beograda, a sve njene proizvode možete pronaći OVDE.

Foto: Privatna arhiva/Pink.rs

I. P.

#Beograd

#Dekupaž

#Fejsbuk

#Kristina Radenković

'