AKTUELNO

Umesto da se unište, biće osnovane banke darovanih embriona.

Parovi koji uspešno završe postupak vantelesne oplodnje ubuduće bi mogli da poklone preostale zamrznute embrine koji im više ne trebaju, predviđeno je nacrtom novog Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji (BMPO) koji je ušao u skupštinsku proceduru.

Danas se u postupku vantelesne oplodnje stvara više embriona, jedan ili dva se vraćaju u matericu majke, a ostali se zamrzavaju i koriste za nove pokušaje vantelesne ukoliko prvi ne bude uspešan.

Član radne grupe za izradu nacrta Zakona Lela Šurlan kaže da je poklanjanje embriona prepoznato kao nešto što bi moglo da bude korisno za celo društvo i da to nikako ne podrazumeva da parovi ulaze u postupak da se proizvode embrioni za poklanjanje.

- Samo oni parovi koji završe postupak vantelesne oplodnje i posle nekoliko godina preostale embrione, koji su bili zamrznuti i za koje smatraju da im više ne trebaju, mogu da poklone u banku darovanih embriona ili embriona siročadi – izjavila je Šurlan medijima.

Ona pojašnjava da tu mogućnost imaju parovi kojima je žao da se odbace neiskorišćeni embrioni, jer se posle pet godina embrioni uništavaju ako se ne vrate u telo žene.

Foto: Pixabay.com

Na taj način stvara se mogućnost formiranja posebne vrsta banke darovanih embriona ili embriona siročadi, a Šurlan pojašnjava da je postupak darivanja veoma oprezno i detaljno uređen, te da ti parovi koji poklanjaju embrione moraju na dodatna ispitivanja.

Za to je predviođen strog bio-medicinski i etičko pravni okvir kojim se dati par koji želi darovati embrione iz vlastitog postupka vantelesne oplodnje prevodi u posebnu kategoriju - davaoca embriona.

Novi zakon usklađen je sa strogim direktivama EU, a u Srbiji trenutno postoji 18 centara za vantelesnu oplodnju.

I. P.

#Bolnica

#Majka

#Medicina

#Trudnoća

#oplodnja

'