AKTUELNO

Za Jovanu je ovaj vid ishrane "način života", a ne dijeta.

Hrono ishrana je sve popularniji vid ishrane kako u svetu, tako i kod nas. Pokazalo se da je ovakav način ishrane vrlo uspešnan kako u gubitku kilograma, tako i u poboljšanju načina života i zdravlja. Ovog vida ishrane mogu se pridržavati i stariji i mlađi, nema lošeg uticaja na zdravlje i vrlo je jednostavan jer ne zahteva preterana odricanja. Upravo su ovo razlozi zašto je hrono ishrana sve zastupljenija.

Da su rezultati odlični i brzo uočljivi posvedočila je za portal Pink.rs Jovana Ivanović (35), koja je, kako kaže, za deset nedelja skinula čak deset kilograma.

- Imala sam jako loše navike, pila sam kafu odmah po buđenju, i to ne samo jednu, doručkovala sam oko podneva, ručala ko zna kada, a večerala oko ponoći. Sve je to rezultiralo dodavanjem kilograma i sveopštem lošem stanju. Rešila sam da moram to da promenim - ispričala je Jovana za portal Pink.rs.

Istražujući, čula je za hrono ishranu preko Fejsbuk grupe "Hrono recepti", gde je dobila brojne korisne savete od autorke recepata Ane Ćubele.

Krenula je u avanturu, kako kaže, postepeno i shvatila da joj je to bio najbolji potez koji je mogla da učini za poboljšanje svog zdravlja i izgleda.

- Prvo sam "trenirala" - doručak pa kafa, polako se dovodila u red što se obroka tiče, imala sam ih samo tri dnevno i u razmacima od pet i po sati, proverila krvnu sliku, štitnu žlezdu i još neke osnovne provere. Zatim sam počela sa restrikcijom - period četiri nedelje, kada se organizam čisti od loših sastojaka i kada se disciplinujemo - ispričala je Jovana.

Fizička aktivnost plus u trci za normalnom kilažom

- Već unazad dve godine treniram jogu, ne klasičnu, već su u pitanju intenzivne vežbe snage, izdržljivosti i balansa. Praktikujem i brzo hodanje. Sveukupno, fizička aktivnost itekako doprinosi sveopštem dobrom stanju organizma i naravno utiče na boljitak, što se i u mom slučaju pokazalo kao tačno.

Na početku je imala 70 kilograma, da bi se kilaža nakon deset nedelja "restrikcije" spustila na 60.

- To je kilaža koju sam želela i koja mi odgovara. Osećam se odlično i posebno sam srećna kad čujem brojne pozitivne komentare na račun mog izgleda. Svaki novi dan mi je nova avantura - ispričala je presrećna Jovana.

Foto: Privatna arhiva

Od novembra, otkako je izašla iz "restrikcije" pa do danas, otišla su, kako kaže, još dva kilograma i dosta centimetara u obimima. Nakon dobijanja željene težine, opredelila se za način ishrane prema principima izvorne hrono ishrane, koju je osmislio dr Alan Delabo. Razlika je u tome, kako objašnjava, što se pored tri glavna obroka dodaje i užina između ručka i večere, kada se konzumira voće i voćni derivati i biljne masti.

- Krvna slika mi je sada bolja nego na početku - smanjio se nivo šećera i povećalo gvožđe. Trenutno imam 58 kilograma, super se osećam i za sve to je zaslužna hrono ishrana. To je, jednostavno, način života, ne dijeta - rekla je Jovana.

Svima koji žele da smršaju na zdrav način Jovana predlaže da počnu da primenjuju hrono ishranu.

Svi koji se nisu sigurni da li da pokušaju ili ne, savetujem sigurno DA! Budite sigurni da jedino može da vam prija i godi. Pored gubljenja kilograma, osećaćete se generalno bolje, zadovoljnije, srećnije, jer činite dobro za sebe. Zato, samo napred!

Jovanin predlog za dnevni meni:

Doručak: Ječmeni kačamak (priprema se isto kao i klasičan kačamak, samo od ječmenog integralnog brašna) sa kuvanim jajima i semenkama bundeve.

Foto: Privatna arhiva

Ručak: Pečena krmenadla i crveni luk, pire od pečenog plavog patlidžana i salata po izboru

Foto: Privatna arhiva

Večera: Kolutovi sveže zelene paprike, punjeni omletom od belanaca i praziluka

Foto: Privatna arhiva

Sve ove i još brojnih recepata možete naći u knjizi Ane Ćubele "Brza hrono kuhinja".

I. P.

#Ana Ćubela

#Dijeta

#Kilogrami

#hrono ishrana

'