AKTUELNO

Preduzmite preventivne mere kako bi zaštitili svog ljubimca.

Ukoliko imate ljubimce koji se plaše praska petardi i vatrometa, trebalo bi da preduzmete izvesne mere da biste ih zaštitili. Iako sve životinje nisu podjednako osetljive na pirotehničku buku, petarde mogu da ih prestraše i ozbiljno povrede, a mnoge umiru od srčanog udara zbog eksplozija.

Kako praznici ne bi bili noćna mora za vas i vaše ljubimce, sledite ove savete.

Za ljubimce koji se boje i drhte, po pravilu je dovoljno pripremiti posebnu prostoriju, gde će zvukovi spolja biti smanjeni na najmanju moguću meru i pružiti mu neku zanimaciju. Po mogućnosti, neka to bude prostorija koja ne gleda direktno ka ulici.

Spustite roletne i pojačajte televizor ili radio, kako biste prekrili buku spolja, a ljubimcu dajte igračku koju najviše voli neka se zabavlja s njom.

Najvažnija stvar je da vlasnik bude smiren, jer kada životinja oseti da se vlasnik ne boji, i ona sama će biti smirenija i opuštenija. Ukoliko oseti vaš strah, to će je dodatno uzbuditi i uznemiriti.

Ipak, postoje životinje koje se izbezume kada počne pucnjava, i koju ne možete ni na nikakav način smiriti. Takve životinje izrazito drhte, od straha mogu povraćati, u nekim slučajevima su čak i agresivne.

Ukoliko je strah životinje stvarno jako izražen, može joj se dati sedativ, koji će je smiriti ili uspavati, i na taj način smanjiti osetljivost prema buci. To je najhumanije rešenje za izrazito uznemirene životinje, jer nekim psima treba i nekoliko nedelja da se potpuno oporave od šoka.

'