AKTUELNO

Ako ste se pitali koji vitamin je jako važan za dobro funkcionisanje našeg mozga i nervnog sistema, otkrivamo vam- u pitanju je vitamin B6!

Vitamin B6 je važan kako bi naš mozak i nervni sistem funkcionisali na pravilan način. Naše telo koristi B vitamin da pretvori hranu koju jedemo u energiju koja nam je potrebna za funkcionisanje. Zajednički kompleks vitamina B je važan za metabolizam, funkciju mozga i jetre, rast i izgradnju krvnih zrnaca, kao i za očuvanje zdravlja kose, kože i vida.

Preciznije, vitamin B6 (piridoksin), igra jednu od osam ključnih uloga u održavanju funkcionalnosti mozga i nervnog sistema.On je uključen u proizvodnju hemoglobina, proteina u krvi koji snabdeva ceo organizam kiseonikom.

Foto: Pixabay.com

Vitamin B6 takođe pomaže organizmu da u proizvodnji hormona serotonina, koji reguliše raspoloženje i norepinefrina, koji pomaže našem telu da se nosi sa stresom. Vitamin B6 takođe omogućuje telu da pravi melatonin, što je važno za pomoć u regulisanju našeg unutrašnjeg sata i sna.

Mnoge studije su dokazale da kombinacija vitamina B6, B12 i folata može igrati ulogu u usporavanju kognitivnog pada i gubitku pamćenja vezanog za uzrast, kao i pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara, Alchajmerove bolesti i depresije.

Foto: Burst

Koliko vitamina B6 nam je potrebno?

Važno je znati da su vitamin B6 i svi vitamini B rastvorljivi u vodi, tako da se svaka količina ovih hranjivih materija koje vaše telo ne upotrebljava se izlučuje urinom. To znači da je nam je vitamin B6 potreban svakog dana, pošto telo ne može da skladišti vitamine koji su rastvorljivi u vodi.

Tačna količina vitamina B6 koju trebate svakog dana zavisi od vašeg doba, pola i posebnih okolnosti, kao što su da li ste trudni ili dojite. Deci je potrebno dnevno od 0,1 miligrama do 1,3 mg, dok je odraslima potrebno od 1,3 mg do 2 mg dnevno, koliko se preporučuje trudnicama i ženama koje doje.

Foto: Pixabay.com

Većina ljudi koji jedu dobro izbalansiranu, raznovrsnu ishranu dobijaju potrebnu količinu vitamina B6, ali ako je vaša ishrana oskudna u proteinima, možda bi trebalo da obratite pažnju na to koliko vitamina B6 dobijate. Neki od najboljih izvora vitamina B6 je proteinima bogata hrana, kao što je pasulj, meso, živina i riba, kao i cela zrna, žitarice, orasi, banane i krompir.

Odličan izvor vitamina B6 je Active B complex.

Aktive B complex sa aktivnim folatom u samo jednoj kapsuli dnevno obezbeđuje čitav spektar vitamina B grupe, pažljivo dizajniran za optimalnu apsorpciju i maksimalnu iskoristljivost.

Active B complex sa aktivnim folatom posebno je dobar za:

• Nervni sistem

• Zdravlje kože

• Normalan tonus mišića

• Pravilan rad gastrointestinalnog trakta i

• Kao deo terapije za lečenje malokrvnosti

Preporuka za uzimanjem vitamina B6 posebno se preporučuje odraslima nakon 50 godina starosti, jer naše telo ne apsorbuje hranljive sastojke u punoj meri kada smo stariji. Neke bolesti kao što su Celijačna bolest, Kronova bolest i ulcerativni kolitis, mogu posebno dovesti do nedostatka vitamina B6, jer direktno utiču na apsorpciju ovog vitamina. Simptomi nedostatka vitamina B6 uključuju otečeni jezik, depresiju i konfuziju, oslabljeni imuni sistem i određenu vrstu anemije.

Više o vitaminu B6, kompleksu vitamina B i ostalima vitaminima čitajte više OVDE.

#Zdravlje

'