AKTUELNO

Ono što ne bi trebalo da dozvolimo jeste da nas stanje jesenje depresije obuzme i da traje.

Da li spadate u onu grupu ljudi koja pri smeni godišnjih doba i promeni temperature pada u melanholično stanje praćeno bezvoljnošću? Da li se osećate nemotivisano za rad na sebi, bilo na poslovnom, bilo na privatnom planu? Ukoliko je vaš odgovor potvrdan, nastavite da čitate tekst.

Postoji poseban vid depresivnog stanja koje se javlja pri smeni godišnjih doba. Čini se da je ono najizraženije u jesen. Zašto? Leto, sunčani dani koji nam omogućavaju boravak u prirodi sa dragim ljudima, godišnji odmori o kojima smo maštali tokom cele godine... Sve je to ostalo iza nas. Odjednom, vreme je sve neizvesnije, promenljivo, dani se skraćuju, čini se da je rasterećenost negde daleko iza nas, a da se pred nama samo gomilaju novi izazovi, poslovni zadaci, obaveze oko dece, škola, finansijski izdaci, priprema slavlja i druge stavke, koje predstavljaju neki vid obaveze. Lista onoga što moramo da izvršimo se samo produžuje i čini da se osećamo u samom početku preopretećeno. Taman smo se odmorili i napunili baterije, a već nas čekaju novi zadaci. Često usled takvog jaza između realnosti i naših htenja, dolazi do neke vrste zasićenja i povlačenja u sebe. Tada smo skloni preispitivanju sopstvenih vrednosti, nismo zainteresovani da učestvujemo u društvenim okupljanjima, obuzima nas letargija i osećamo se bezvoljno i nemotivisano. Ova pojava je normalna ponekad i karakteriše svakog čoveka, u većoj ili manjoj meri. Ono što ne bi trebalo da dozvolimo jeste da nas stanje jesenje depresije obuzme i da traje.

Foto: Pink.rs

Izađite iz kućeOvaj savet je veoma važan i trebalo bi da ga primenjujete bez obzira koliko ste umorni. Biće vam u početku teško da se pokrenete, ali posle ćete osećati nalet pozitivne energije. Pod izlaskom iz kuće ne podrazumevamo odlazak na posao, u prodavnicu ili plaćanje računa. Izađite na svež vazduh, prošetajte, u društvu ili sami. Fizička aktivnost poput šetnje, svakako će imati blagotvoran uticaj na vaše zdravlje u celini, ali i na psihu. Razbistrite um, prošetajte do lokalnog parka, napravite krug oko naselja. Jesen je lepa i slikovita, prijaće vam lepi prizori. Nemojte slobodno vreme provoditi u višesatnom razgledanju društvenih mreža i prebacivanju televizijskih kanala. Takvo ponašanje prouzrokovaće samo dublje stanje melanholije i podsticaće vas na depresivno razmišljanje.

Povećajte hormon sreće na prirodan načinPsiholozi smatraju je okidač jesenje depresije pad nivoa hormona sreće serotonina u mozgu. Do ovakvog disbalansa dolazi kada smo preumorni ili pak, pod velikim stresom. Takvo stanje prouzrokuje iskrivljeno mišljenje o sebi i o drugima, nedostatak motivacije, bezvoljnost, manjak samopuzdanja i pokretačke energije. Zato psiholozi preporučuju prirodan antidepresiv Tensilen, koji svojim prirodnim sastavom utiče da smanjite osećaj depresije i anksioznosti. Tensilen nije lek koji izaziva zavisnost i veštačko stanje sreće, već kompleks SAMe, prirodno prisutnog u telu čoveka, kao i vitamina B, koji smanjuje napetost i vraća energiju. Ovaj prirodni antidepresiv na prirodan način podstiče metaboličke procese u ćelijama i lučenje hormona sreće. Lučenje serotonina probudiće u vama pokretačku energiju i pomoći da vedrije posmatrate kako sebe, tako i druge, ali i zadatke koji vam predstoje.

Foto: Pixabay.com

Razmislite o svojim ciljevimaKao što cele godine planirate odlazak na godišnji odmor, trebalo bi da uvek sebe nagrađujete i da ostvarujete mini planove. Neka vas motiviše neki događaj koji sledi u bliskoj budućnosti: porodično okupljanje, odlazak na pozorišnu predstavu ili u bioskop, poseta nekom sajmu, izložbi, susret sa prijateljima. Postavite sebi neki cilj i neka vam on bude predmet razmišljanja. Ako vam nikakve aktivnosti ne oplemenjuju život, nećete ni imati duševnu hranu koja će vas činiti srećnim. Naučite da nagrađujete sebe. Svaki put kad ostvarite neki od svojih manjih planova, osetićete nalet pozitivne energije. Obuzetost raznim aktivnostima neće vam ostaviti višak vremena da budete melanholični i da razmišljate o besmislu života.

Autor: Pink.rs

#Depresija

#Zdravlje

'