AKTUELNO

Kako su počele nova školska i akademska godina neophodno nam je da budemo veoma skoncentrisani

Pored toga što je koncentracija potrebna za učenje, nephodna je i za rad pa nam od pomoći mogu biti neke namirnice koje utiču na povećanje koncentracije i pospešuju rad moždanih ćelija.

Velika greška koju mnogi prave jeste da u periodima velikog umnog rada i iscrpljenosti ne jedu dovoljno ili se hrane nezdravo. Brza hrana, slatkiši, slane i masne grickalice kao i energetska i gazirana pića ni u kom slučaju nisu dobar način podizanja nivoa energije. Ne samo da su loši izbori koji dugoročno mogu da oštete zdravlje, već takva ishrana može da utiče i na iziostanak uspeha na ispitima.

Mozgu je potrebno mnogo hrane bogate vlaknima, mineralima i vitaminima kao što je B6 koji pospešuje pamćenje, vitamin E koji sprečava moždani umor i vitamin D koji pospešuje revitalizaciju mozga. Sve ove neophodne komponente možete da pronađete u sledećim namirnicama.

Plava riba

Tuna, sardela i skuša su najzdravije vrste riba jer obiluju proteinima i omega 3 masnim kiselinama koje su neophodne za pravilno funkcionisanje mozga. Haringa i pastrmka su odlične opcije, ali najjednostavniji i najjeftiniji obrok je onaj koji kombinuje ugljene hidrate, vitamine i proteine je onaj od dve sardine i dve kriške hleba od celog zrna.

Foto: Tanjug

Jaja

Pržena ili kuvana jaja su zdrava i dobra hrana za mozak, ali i sjajan način da započnete dan. Jaje sadrži vitalne hranljive sastojke i to 6 grama belančevina, vitamin B12 i manje od 100 kalorija, što zavisi od načina pripreme.

Zeleno povrće

Kelj, spanać, brokoli - povrće tamnih zelenih listova moćan je izvor vitamina K koji pomaže funkcionisanje mozga, a ima i dosta antioksidanata. Konzumiranjem zelenog lisnatog povrća u organizam ćete uneti vitamine B6 i B12 koji poboljšavaju budnost i pamćenje.

Zeleni čaj

Konzumacija kofeina u kratkom roku može da bude korisna. Previše kofeina s druge strane može da utiče na usredsređenost i dugoročno vas iscrpi. Osim kafe, izvor kofeina je i zeleni čaj koji je uz to i bogat antioksidantima.

Voće

Ako vam je potreban šećer, prirodni šećeri u svežem voću biće mnogo korisniji od čokolade. Smatra se da tamnije obojeni plodovi, kao što su borovnice, sadrže više antioksidanata, ali ćete osetiti prednosti konzumacije bilo kod voća: banana, pomorandži i kivija.

Foto: Pixabay.com

Zdrave grickalice

Nervoza pre ispita je ponekad veoma velika pa posežemo za grickalicama. Sva sreća pa postoje one zdrave, bogate vlaknima, vitaminima, proteinima i antioksidantima. Orašasti plodovi štite mozak od kognitivnog opadanja, a suvo voće je bogat izvor vlakana, antioksidanata i folne kiseline. Uz to ima i vitamin B. Odlično je to što ove grickalice možete da nosite uvek sa sobom.

#Hrana

#Mozak

#Zdravlje

'