AKTUELNO

Ubrizgavanje botoksa i hijelurona su dve najtraženije estetske intervencije u Srbiji. Više nisu popularne smo među ženama i sve veći broj muškaraca se odlučuje za ovakve tretmane. Ove usluge će klijentima ubuduće moći da pružaju isključivo doktori medicine i stomatologije.

Međutim, uputstvo koje predviđa da će se obukom doktora koji izvode nehiruške antiejdžing intervencije baviti plastični hirurzi izazvalo je brojne polemike u struci. Sagovornici Televizije Pink ističu da takve intervencije zahtevaju multidisciplinarni pristup, ali su njihova mišljenja podeljena ko je zapravo kvalifikovan da bude edukator.

Član Republičke stručne komisije za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Ministarstva zdravlja radiolog dr Kristina Davidović ističe da će nehirurške estetske intervencije i antiejdžing procedure moći da sprovode i doktor medicine i doktor stomatologije u zdravstvenim ustanovama ili privatnoj praksi.

Foto: RTV Pink

- Građani treba da znaju da tu proceduru može da radi samo lekar i stomatolog koji imaju određeni sertifikaciju - navodi Davidović, koja smatra da će čak i doktoro plastične hirurgije i rekonstrktivene hirurgije morati da prođu edukaciju za nehirurške antiejdžig intervencije.

Davidović je ukazala da se za edukatore mogu kvalifikovati samo plastični hirurzi što je jedinstven slučaj u svetu, te da zbog toga brojni domaći, a u svetu cenjeni predavači i lekari, ne bi mogli da se bave obukom.

Specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije dr Branislav Piščević navodi da će antiejdžingom moći da se bavi svako ko završi medicinski i stomatološki fakultet, ali da su edukatorima potrebne posebne kvalifikacije.

Foto: RTV Pink

- Postavlja se pitanje koliko i neko sa tom diplomom to ume da izvede i uradi, bez obzira što to deluje sitno i bezbolno . Kako će neko ko nije zavšio medicinu znati kako da ne naškodi pacijentu, ako je, na primer, kozmetičar. Ne može da zna šta ga sve čeka. Eksperti znaju - dodao je Piščević.

Specijalista dermatologije dr Nevenka Dokmanović smatra da je uputstvo koje u pripremi diskrimišuće jer propisuje da edukatori budu plastični hirurzi kao i tri godine radnog iskustva.

Foto: RTV Pink

- Nije sporno da je ideja plemenita, da se ograniči korišćenje nehirurških metoda ljudima koji nisu lekari, mada to već reguliše Zakon o zdravstvenoj zaštiti. Zbunjujeći su uslovi za sticanje znanja iz estetske medicine. Jedan od uslova zbog kojih se najveći broj kolega buni jeste da imate najamnje tri godine radnog staža da bi pristupili nekoj od edukacija. To je diskriminišuće prema mladom kadru koji želi da ostane u svojoj državi. Postavlja se i pitanje zašto su plastični hirurzi pozvani da regulišu rad nehiruških estetskih procedura. To u svetu ne postoji - navela je Dokmanović.

#Plastične operacije

'