AKTUELNO

Ovo voće takođe pomaže u smanjenu nivoa holesterola.

U knjizi "Jedi bolje, živi duže: Shvati šta je potrebno tvom telu da bi ostalo zdravo", stručnjaci za ishranu Sara Bruer i Džulijet Kelov ističu da je citrusno voće ključ dugog života, piše britanski Metro.

Kako kažu, citrusi bi svakodnevno trebalo da se nađu na našem meniju, najbolje jedna pomorandža, mandarina, grejpfruit, limun ili limeta. Osim toga, voće treba jesti sveže i čuvati ga na sobnoj temperaturi jer ono tada sadrži više tečnosti.

Nuticionistkinje takođe tvrde da kora sadrži mnogo više antioksidanata od soka, pa bi trebalo da je izrendamo i dodamo u jelo kako bismo poboljšali ukus hrane.

Povećanjem unosa vitamina C u vašu ishranu ostvarićete različite koristi. Pre svega, on utiče na kolagen koji pomaže da obnovite tkiva, leči razna oštećenja na koži i čini je zdravijom i sjajnijom.

Foto: Pixabay.com

Vitamin C je takođe povezan sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja – jedna studija u kojoj je učestvovalo 115.000 odraslih osoba je pokazala da ljudi sa velikim unosom citusnog voća u svoju ishranu imaju 28 odsto smanjen rizik od nastanka infarkta.

Citusno voće takođe pomaže u smanjenu nivoa holesterola, te Sara i Džulijet preporučuju da jedete celu voćku umesto samog soka jer se hesperidin, supstanca koja je zaslužna za regulisanje holesteroma, nalazi upravo u beloj opni i kori.

- Brojne studije su pronašle da ishrana u kojoj je u velikoj meri zastupljeno citusno voće štiti od mnogih oboljenja, uključujući rak, artritis, srčana oboljenja, kataraktra i dijabetes. Istraživanje sugeriše da citusi mogu da smanje rizik od zloćudnog tumora ždrela, grkljana, jezika, želuca za 40 do 50 odsto - zaključuju dr Bruer i dr Kelov.

#Limun

#Rak

#Zdravlje

'