AKTUELNO

Prema predviđanjima mnogih stručnjaka, budućnost prevencije i lečenja kardiovaskularnih bolesti nije u pojačanju lekova, već u vašoj kuhinji ili voćkama koje raste na drvetu u vašem dvorištu.

Studija objavljena u časopisu “Atherosclerosis” potvrđuje da ekstrakt nara može sprečiti i / ili poništiti primarnu patologiju povezanu sa srčanim i oboljenjima krvnih sudova- progresivno zgušnjavanje koronarnih arterija uzrokovanih akumulacijom masnih naslagama poznatih kao ateroskleroza.

U eksperimentu koji potvrđuje datu tvrdnju, miševi sa genetskom osetljivošću na blokade koronarnih arterija, dobijali su ekstrakt nara preko svoje vode za piće dve nedelje, počevši od treće nedelje života. Uprkos činjenici da je tretman narom zapravo povećao nivo holesterola koji je povezan sa česticama veličine lipoproteina vrlo niske gustine, tretman je drastično smanjio veličinu aterosklerotičnih plakova u aortnom sinusu, i smanjio plakove u koronarnim arterijama.

Neverovatno, istraživači su takođe utvrdili da tretman ekstrakta nara rezultira u sledećih 7 korisnih efekata:

• smanjuje nivo oksidativnog stresa u arterijama• smanjuje zapaljenske procese unutar arterija• smanjuje količine lipida u srčanom mišiću• smanjuje nepravilan rad srca i EKG abnormalnosti

Foto: Pixabay.com

Postavlja se pitanje kako nešto tako obično kao je ekstrakt voća-nara, može da preokrene toliko aspekata bolesti arterija? Odgovor može biti u činjenici da su se naši preci održavali sa određenim hranom (naročito voćem) toliko dugo da nedostatak adekvatnih količina ovih namirnica direktno može dovesti do pogoršanja funkcija organa. Dvostruki dobitnik Nobelove nagrade, Linus Poling je tvrdio da je nedostatak vitamina C osnovni uzrok kardiovaskularnih bolesti, usled činjenice da su naši preci nekada imali pristup voću tokom cele godine, a kao rezultat toga su izgubili sposobnost sintetizacije istog.

Postoji još jedan očigledan dokaz o tome kako nar može učiniti da se arterije magično “otvore”. Svako ko je ikada probao nar ili konzumirao njegov sok, zna da ima izuzetnu opor ukus, čineći da vam se osuše. Ovo čišćenje je tehnički uzrokovano, kao i kod svih astringentnih sredstava, smanjivanjem i dezinfekcijom sluzokože.

Svako ko pije sok od nara ili ima sreće da jede svež, može shvatiti zašto je tako efikasan u čišćenju krvotoka. Sok nara izgleda kao krv, i nar liči na višekorumno srce, bar kada razmislite o njegovom izgledu u poređenju sa većinom drugih plodova.

Naša usta i arterije su obložene istim tipom ćelija- epitelnim ćelijama. Zajedno, oni čine epitel, jedan od četiri osnovna tipa tkiva unutar životinja, zajedno sa vezivnim tkivom, mišićnim tkivom i nervnim tkivom, a koji obuhvata unutrašnje zidove čitavog sistema cirkulacije. Dakle, kada osećate taj neverovatan efekat čišćenja u ustima, to je ustvari slično onome što “oseća” i vaš cirkulatorni sistem - i epitelium / endotelijum koji leži unutar vena i arterija.

Nar ima sledeća svojstva u čišćenju arterija:

Foto: Pixabay.com

Anti-inflamatorna svojstva: Kao i mnoge hronične degenerativne bolesti, zapaljenje igra značajnu ulogu u patogenezi kardiovaskularnih bolesti. Postoji pet studija koje dokazuju da nar ima antizapaljenska svojstva, tj. da smiruje upale arterija i krvnih sudova.

Spuštanje krvnog pritiska: Sok nara ima prirodne inhibitore određenih enzima, i tako snižava krvni pritisak, i smanjuje štetne efekte stresa na arterije.

Anti-infektivna svojstva: Nastajanje plaka u arterijama često uključuje viralne i bakterijske infekcije, uključujući hepatitis C i Chlamydia pneumoniae. Nar ima širok spektar antibakterijskih i antivirusnih osobina.

Antioksidans: Utvrđeno je da nar smanjuje oksidativni stres u krvi, što se meri serumskim nivoima. Jedna studija kod miševa pokazala je da je smanjenje oksidativnog stresa povezano s 44% smanjenjem veličine aterosklerotičnih lezija.

Antiinfektivna svojstva: Kardiovaskularna oboljenja, a naročito ateroskleroza, povezana je sa infekcijom. Zbog čega vam se često prepisuju antibiotici posle stomatološkog rada, koji bakterije oslobađa u sistemsku cirkulaciju. Plakovi u arterijama takođe mogu prikupiti patogene viruse. Nar ima snažna antivirusna i antibakterijska svojstva koja su relevantna za inicijaciju i progresiju kardiovaskularnih bolesti.

Kako da zaštite i uspešno pročistite vaše arterije pročitajte više na sledećoj adresi: http://arteroprotect.com/

#Voće

#arterije

'