AKTUELNO

Lider istraživačkog tima najboljih svetskih stručnjaka za dermoskopiju i ranu dijagnostiku karcinoma kože, dermatolog dr Danica Tiodorović upozorava da se sumnjivi mladeži uklanjaju isključivo hirurškim putem.

Dr Tiodorović, koja se posle brojnih ponuda za rad u inostranstvu, vratila u Srbiju da radi kao dermatolog u Kliničkom centru, u rodnom Nišu, istakla je da se melanoma pojavljuje kod sve mlađih osoba i da treba proveriti svako promenu, ma koliko beznačajno izgledala.

- Sumnjive promene se uočavaju dermatoskopom. Njime se mogu uočiti i najmanje promene od par milimetara koje već idu u pravcu sumnjivih melanoma i bazocelularnih i skvamocelularnih - navela je ona.

Kako je objasnila, veći aparati se koriste u tercijarnim zdravstvenim ustanovama radi praćenja pacijenata koji su pod većim rizikom ili su već imali neke promene.

- Pregled mladeža i kože podrazumeva pregled dermaskopom, a ne golim okom jer se može napraviti stručna greška budući da se golim okom ili kliničkim pregledom ne mogu uočiti sumnjive ili maligne promene u najranijoj fazi - istakla je Tiodorović.

Prema njenim rečima, jedino se ovim aparatom mogu uočiti maligne promene i na vreme ih skinuti.

Foto: RTV Pink

Govoreći o uklanjanju sumnjivih mladeža, Tiodrović je ukazala da su u Srbiji i dalje prisutne nehirurške metode.

- Ima puno stručnih grešaka koje završavaju katastrofalno. Mladeži, kada pričamo o karcinomima kože se uklanjaju hirurškim putem, ne nekim vrstama radiotalasa, laserima, hemijskih pilinga, nekim alternativnim tretmanima, poput melema - navela je doktorka.

Kako je istakla, najopasniji je melanom, za koji lek još nije pronađen, ali se radi na tome da postane hronična bolest.

- Jedino rešenje je rana dijagnostika - 90 odsto melamoma je na koži i dostupno je pogledu ma koliko promene delovale beznačajno. Promene se sve češćže uočavaju kod mlađih ljudi  - u dvadesetim godinama, tako da treba voditi računa - dodala je Tiodorović.

#Dermatolog

#mladež

'