AKTUELNO

Dobar san i odmor veoma su važni za normalno funkcionisanje organizma, naročito mozga.

Neispavanost i umor mogu izazvati mnogo problema, a skoro svako je doživeo da se probudi umoran i neispavan sa bolom u leđima ili vratu ili sa glavoboljom.

Jedna od stvari koja može biti povezana sa navedenim bolovima jeste položaj u kom spavamo. To može uticati i na hrkanje, buđenje tokom spavanja, ali može reći i neke stvari o vašoj ličnosti.

Evo nekih zanimljivosti u vezi sa pozicijom spavanja:

Osobe koje spavaju na stomaku uglavnom nemirno spavaju i cele noći pokušavaju da se što je moguće prijatnije nameste. Najviše im prija što mekaniji jastuk, a neretko se bude sa bolom u vratu i donjem delu leđa.

Spavanje na leđima sa rukama blizu tela praktikuje oko 8% populacije, a neka istraživanja pokazuju da su takve osobe po prirodi tihe i uzdržane, sa velikim ambicijama, ali i sa velikim očekivanjima od drugih u okruženju.

Spavanje na leđima sa rukama kod glave praktikuje oko 5% populacije, a ranija istraživanja pokazuju da takve osobe umeju svakoga da saslušaju i ne žele da budu u centru pažnje.

Spavanje na boku sa blago nagnutim kolenima prema gudima najčešća je pozicija za spavanje i nju praktikuje čak 40 odsto populacije. Ovu poziciju više praktikuju žene nego muškarci, a pozicija ukazuje na prijateljstvo, toplinu i osetljivost kod tih osoba.

Spavanje na boku sa ispravljenim nogama i rukama uz telo praktikuje oko 15 odsto populacije, a za takave osobe se navodi da su nepoverljive, nedruštvene i lažljive.

Foto: Pixabay.com

Spavanje na boku sa rukama ispred tela praktikuje oko 13 odsto populacije, a za takve osobe se kaže da su otvorene i iskrene, ali sumnjičave i tvrdoglave za neke stvari.

Spavanje na boku uz partnera može pomoći u smanjivanju stresa i za lakši san jer tada telo oslobađa hemikaliju zvanu oksitocin.

Analiza i saveti

Istraživanje je pokazalo – najbolje je bočno spavanje jer se najlakše može namestiti pravilan položaj kičme, dok je to sa pozicijom na leđima ili stomaku dosta teže. Osim toga, osobe koje spavaju na boku imaju manje problema sa hrkanjem.

Trudnicama se preporučuje spavanje na boku, naročito na levom, jer tako beba dobija više krvi i hranljivih materija. Ukoliko trudnica ima bolove u leđima, savetuje se stavljanje jastuka ispod stomaka prilikom spavanja na bok kako bi poduprela težinu.Takođe, i savijena kolena sa jastukom između mogu olakšati spavanje.

Navedena su opšta zapažanja i mišljenja o različitim pozicijama za spavanje. Gde se nalazite i da li možete nešto promeniti – zavisi isključivo od vas. Na kraju se savetuje svima koji konstantno imaju problema sa spavanjem da obavezno posete svog lekara radi konsultacije.

#Karakter

#Spavanje

'