AKTUELNO

Ukoliko se vodite ovim savetima, nećete imati problem sa zglobovima.

Briga o našem zdravlju postaje prioritet posebno kada starimo, jer tada zglobovi u telu ne ostanu aktivni i fleksibilni kao što su nekad bili. Zglobovi su izuzetno presudni za našu mobilnost i ako postaju kruti, onda je postalo veoma teško biti aktivan, što utiče na svakodnevne životne aktivnosti. Naše telo ima kapacitet da se leči samostalno, ali kod zglobova je ipak potrebna ta dodatna pažnja, kao i saradnja drugih delova tela, da bi bili dovoljno mobilisani i sprovodili uobičajene aktivnosti.

Anatomski gledano, zglob je veza između dve kosti. Zglobovi nam dozvoljavaju da pomeramo laktove, da se saginjemo, ili savijamo kolena kada hodamo. Sinovijalna tečnost obezbeđuje zglobovima potrebnu vlažnost i potporu, da bi se glatko kretali tokom pokreta. Sinovijalna tečnost takođe omogućava neophodno podmazivanje za zglobove, i smanjuje trenje koji se uzrokuje kada se kosti trljaju jedne o drugu pri kretanju.

Foto: Pixabay.com

Međutim, starenjem, trošenjem ili povredama zglobova može doći do značajnog gubitka sinovijalne tečnosti i oštećenja hrskavice do te mere, da zglob nema neophodno podmazivanje koje zahteva za nesmetano funkcionisanje. To dovodi do bolova, otoka i smanjenog funkcionisanja zgloba. Srećom, postoje određeni koraci koji se mogu preduzeti kako bi se zglob dobro podmazao. Ovo su neki od načina da se zglobovi održavaju dobro podmazanim.

Načini održavanja zglobova aktivnim i dobro podmazanim

Adekvatan pokret: ovo je prvi korak koji održava zglob dobro podmazanim. Čak i ako imate bol u zglobovima, nastavite da pomerate zglob do neke mere. Kada pomeramo zglob, pomažemo u dovđenju viška vode u sinovijalnu tečnost, koja se zatim širi i pokriva celokupnu hrskavicu. Ovo možete učiniti ujutro nakon buđenja, jer će ovo dobro aktvirati zglob, uključujući hrskavicu i dobro ga podmazati.

Ishrana: Ishrana takođe igra vitalnu ulogu u održavanju zglobova. Omega-3 masne kiseline su možda najbolji izbor da održite zglobove podmazanim. Preporučuje se konzumiranje hrane bogate omega-3 masnim kiselinama kao što su : losos, pastrmka, maslinovo ulje, orasi i avokado. Uključivanje ovih namirnica u ishranu će pomoći da zglobovi budu dobro podmazani za dugo vremena.

Foto: Pixabay.com

Suplementi: Za opšte pobojšanje stanja zglobova, zdravlje, fleskibilnost i podmazanost, ortopedi preporučuju Zglobex DoloAktiv, prirodni preparat koji ciljano deluje na upalne proces u zglobu, pomaže sprečavanje propadanja hrskavice i ostalih struktura zgloba, smanjuje bol i povećava pokretljivost i podmazanost zglobova.

Spavanje: Spavanje je uslov za normalno funkcionisanje našeg organizma uopšte. Kvalitetan san pomaže telu da se oporavi i podmlađuje. Melatonin koji stimuliše spavanje, znatno pomaže i u izgradnji kostiju tokom spavanja, tako da je san neophodan faktor za zdravlje i podmazanost zglobova.

Foto: Burst

Alkoholna apstinencija: U slučaju da imate osetljive zglobove koji “škripe” ili nisu dobro podmazani, onda je najbolje izbegavati alkohol u bilo kojoj formi, jer je on pojačava upale. Često konzumiranje alkohola takođe kroz često mokrenje rezultira gubitkom vitalnih minerala (poput kalcijuma), koji su apsolutno neophodni za kosti tela. Dakle, apstinencija od alkohola je apsolutna potreba za poboljšanje podmazanosti zglobova.

Foto: Pixabay.com

Kalcijum i vitamin D: Vitamini i minerali su neophodni za zdrave kosti, jer sprečavaju gubitak kostiju. Mlečni proizvodi su dobro poznati izvori kalcijuma. Pošto konzumiranje viška mlečnih proizvoda može biti štetno, uključivanje zelenog povrća u ishranu je još jedan način povećanja kalcijuma i vitamina D u organizmu. Neke od vrsta hrane bogate kalcijumom i vitaminom D su spanać, kelj, senf, jaja i losos koji, ako se inkorporiraju u ishranu, ne samo poboljšaju zdravlje kostiju već i pomažu u održavanju dobro podmazanih zglobova.

Više o zdravlju zglobova, kako ih sačuvati i šta koristiti za očuvanje njihove funkcije, pročitajte više OVDE.

#zglobovi

'