AKTUELNO

Poslušajte svoje srce i stomak kada donosite važne odluke

Da li vam ove izjave zvuče poznato:

“Trebalo je da verujem svom predosećaju.”

“Znao/la sam šta se stvarno dešava, ali nisam ništa rekao/la.”

“Toliko sam to želeo/la, ali sam ipak otišao/la.”

U svom naporu da vas zaštiti, da biste bili sigurni, vaš mozak vas može sprečiti da govorite ili dobijete ono što zaista želite, ako ne znate kako da slušate sebe izvan sopstvenih racionalizacija.

Kada se suočite sa potencijalnom tugom ili neprijatnom odlukom, vaš mozak će vam spontano dati fantastično verodostojnu racionalizaciju kako biste izbegli mogućnost neuspeha, sramote ili nelagodnosti. Mi smo sami glavni racionalizatori. Zašto je to tako?

Foto: Pixabay.com

Prvo, težimo da svoje probleme podelimo u dve opcije-da ili ne, uradi to ili ne, pri čemu je drugi izbor često lakši izlaz. U tim trenucima retko vidimo to drugo kreativno rešenje.

Drugo, ignorišemo ono što nam govore naše srce i stomak. U našem telu postoji 100 miliona neurona i svaka klasa neurotransmitera u našem stomaku koristi se za procesiranje eksternih stimulusa i slanje signala u vaš mozak. Vaše srce takođe dobija ulaz i šalje signale. Mozak prevodi ove signale kako bi mogli donositi odluke i postupati. Takođe uređuje, podvlači i podnosi neke od podataka koje primi, posebno ako se emituju.

Svi imamo intuiciju, ali je svesno ne slušamo, verujući samo u ono što se čini racionalnim našem često iracionalnom umu.

Naš mozak srca se aktivira na osnovu toga kako se trenutna situacija odnosi na naše snove i želje uključujući vaše nade, razočaranja i osećanja izdaje ako su vam obećanja izneverena. Naš mozak reaguje kada se strah pokrene, bez obzira da li je pretnja stvarna, ili se plašimo da ostavimo ono što sada imamo. Takođe ćete osećati hrabrost da se ponašate uprkos strahu.

Kako da navežbate vašu intuiciju i odlučivanje?

Izaberite jednu odluku koju trebate napraviti sada ili u budućnosti. Pratite ove korake:

Foto: Pixabay.com

1. Slušajte prvo šta vam kaže mozak. Razmotrite sve opcije osim da ili ne, činiti ili ne činiti. Navedite sve što možete da uradite, a što je u vašoj kontroli ili sposobnosti da utičete na druge kako bi vam pomogli. Razmislite o činjenicama. Razmotrite prednosti i slabosti. Koje stavke dolaze u prvi plan? Koje su sve opcije oko ovog izbora koje morate napraviti?

2. Udahnite i očistite svoj um, tako da možete da čujete vaše srce. Pomislite na nekoga kome je stalo da vas ili nešto što volite da radite. Izgovorite sebi reči ljubavi ili zahvalnosti, ili izaberite drugu reč koja otvara vaše srce. Sada razmislite o odluci koju trebate doneti, i pratite svoju svest oko srca. Koje stavke dolaze u prvi plan? Kako se ove tačke razlikuju od onoga što se pojavilo kada ste razmatrali odluku koristeći samo svoju glavu? Obratite pažnju na to koje se tačke odnose više na vaše želje nego na činjenice i detalje. Na koju opciju ćete se više žaliti ako ne odlučite o tome?

3. Udahnite još jednom duboko, opustite se da biste mogli da čujete vaše najdublje ja. Budite sigurni da sedite ravno. Dublje udahnite. Podsetite se kada ste se osećali odlučni uprkos strahu i panici. Sećate se trenutka kada ste kretali napred, preduzeli akcije ili bodrili se. Dok udišete, osetite sopstvenu hrabrost. Razmotrite vašu odluku još jednom. Koje stavke dolaze u prvi plan? Šta je najgore što može da se desi ako opcija koju uzimate ne funkcioniše stvarno? Koliko je verovatno najgore? Koliko će biti bolan neuspeh? Šta ćete izgubiti ako ne pokušate? Kako se ove tačke razlikuju od onog što je nastalo kada ste razmišljali kroz glavu i srce? Možda ste prepoznali pravi i validan razlog za to da niste rekli, ili da, to nije bilo jasno pre. Kako razmišljanje utiče na vašu odluku?

Foto: Pixabay.com

Pre nego što odlučite, uravnotežite sve tačke koje su se pojavile u tri koraka ove vežbe kako biste sami sigurno učinili najbolji izbor sa onim što sada znate. Vežbajte ovo često koliko možete, kako biste stvorili naviku da slušate sva tri vaša centre za obradu informacija.

Teško je znati, zaista, koja će akcija koju preduzmete imati dobar ili loš rezultat. Međutim, manje ćete se žaliti ako odlučite uz pomoć svog najvećeg dara-intuicije, umesto da dozvolite da vaš zaštitni, kontrolni mozak to uradi umesto vas, iz vašeg sopstvenog straha.

Jedna mudra misao kaže: “Ponekad morate da napustite grad svoje udobnosti i idete u pustinju svoje intuicije. Ono što ćete otkriti će biti divno. Ono što ćete otkriti bićete vi sami.” Jer, intuicija ne dolazi iz svemira, nego iz vašeg unutrašnjeg prostora. Negujte ga.

Više o svemu ovome i sličnim temama koje vas muče pročitajte više na sledećoj adresi: https://tensilen.com/blog/

#Zdravlje

'