AKTUELNO

Obratite pažnju na simptome i reagujte na vreme.

Ako imate problema sa zapušavanjem karotidnih (vratnih) arterija, velika odluka se odnosi na to kada intervenisati i kako. Ova bolest, kao i druge vaskularne bolesti, može se tretirati medicinski, interventno ili hirurški. Sada ćemo razmotriti sve mogućnosti.

Dijagnostikovanje bolesti karotidne arterije

Kroz detaljnu procenu, specijalista, obično vaskularni hirurg, vam može reći da se kod vas razvija bolest karotidne arterije i šta da uradite u vezi sa tim.

Evo nekih načina na koji se dijagnostikuje ovo oboljenje:

Slušanje stetoskopom. Doktori obično mogu dijagnostikovati bolesti karotidne arterije samo slušanjem putem stetoskopa na vaš vratu i prepoznavanjem specifičnog zvuka koji karakteriše otežan protok kroz arterije.

Korišćenje Dopler ultrazvuka. Još jedan uobičajeni test je Dopler ultrazvuk, koji pokazuje protok krvi kroz arterije i stepen prisustva zapušenja, u ovom slučaju u arterijama vrata.

Skener. Takođe se može predložiti i skener i magnetna rezonanca, tj. CT i MRI glave i vrata radi što preciznije dijagnostike zapušenja arterija.

Jednom kada se potvrdi da imate ovu bolest, a krvni sud je sužen, onda je potrebno da saznamo koliko je zapravo suženje arterije. Ta informacija će nam reći da li treba da intervenišemo ili ne.

Foto: Pixabay.com

Ako je arterija blokirana 80 do 99 procenata

Prvo se gleda na to da li imate simptome koji prethode moždanom udaru ili mini udaru. To uključuje neuobičajen govor, slabiji vid na jednom oku, slabost na jednoj strani tela ili bilo koja asimetrija lica, najčešće kod usana. Ako nemate ove simptome, intervencija se obično neće preporučiti sve dok arterija ne bude barem 80 posto % blokirana.

Ali ni ovo nije potpuno pouzdana metoda procene, jer recimo postoje pacijenti sa više od 80 % suženja arterija. Neki mogu i promeniti svoj životni stil, uključujući odustajanje od pušenja, promenu ishrane i veću fizičku aktivnost.

Neki pacijenti ne mogu biti kandidati za intervenciju, uključujući visoko rizične pacijente. Oni mogu imati koristi od medicinskih tretmana sa lekovimasličnim aspirinu, statinima ili anti-hipertenzivnim lekovima.

Ako je arterija blokirana 100 procenata

Šta se dešava kada je karotidna arterija blokirana 100 posto? To je loše, ali nije kraj sveta. Još uvek imate još arterija koje snabdevaju vaš mozak sa krvlju. Pitanje je onda šta učiniti u vezi sa tim? Treba li pokušati da se ukloni blokada arterija?

U odsustvu akutnog udara, obično se ne interveniše na njoj. Kada je arterija potpuno blokirana, to je rizična operacija, tako da lekari u tom slučaju najčešće preporučuju lekove i pažljivo prate vašu drugu karotidnu arteriju, kako bi osigurali da se zdravija arterija ne zatvara.

Foto: Pixabay.com

Lečenje napredne bolesti

Uprkos poznatim izazovima, ima mnogo slučajeva kada se može uspešno tretirati napredna bolest karotidne arterije, i zaštiti pacijent od potencijalnog razarajućeg moždanog udara.

Uvek je na raspolaganju više opcija, uključujući hirurgiju, stentove i lekove. Postoji puno varijabli i tretman mora biti prilagođen pojedinačnom pacijentu. Ukratko, nije lak izbor.

Ako imate bolest karotidne arterije ili faktore rizika za bolesti karotidne arterije, morate odabrati dve stvari kada izaberete gde i kako da se lečite. Jedno je iskustvo. Želite zdravstveni centar i tim koji je video i tretirao svaku vrstu bolesti karotidne arterije, i gde lekari tačno znaju šta rade. Obično su dve opcije lečenja- od stenta do operacije.

Pobrinite se da dobijete najbolje raspoloživo lečenje za vaše specifično stanje. Više iskustva i više opcija daju vam najbolje šanse za uspešan ishod.

Foto: Pixabay.com

Da biste sprečili da dođete do stanja kada vam je potrebna intervencija na vašim arterijama, i da biste pročistili vaše arterije na potpuno prirodan način, koristite preparat Arteroprotect forte, koji:

• čisti vaše arterije
• smanjuje kalcifikaciju
• snižava LDL holesterol
• povećava elastičnost krvnih sudova
• značajno smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

O svemu pročitajte više na http://arteroprotect.com/.

#Vrat

#Zdravlje

#arterije

'