AKTUELNO

Kada se priča o spavanju često se broj OSAM pominje kao magičan broj.

Na pitanje koliko nam sati spavanja zaista treba ne postoji konačan odgovor, jer kako nam se čini svako priča o drugom broju kada su u pitanju sati koje trebamo da prespavamo kako bismo bili zdravi i odmorni.

Doktor Majkl Breus specijalista za spavanje kaže da je prosečnoj osobi potrebno 7,5 sati sna tokom noći, ali da nekim ljudima treba više.

- Ja spavam 6,5 sati skoro ceo život, ali mojoj ženi treba oko 8,5 sati. Svako od nas je drugačiji, rekao je doktor Breus.

Pogledajte u koje vreme obično ustajete i vratite se 7,5 sati unazad. Ako ustajete u 7 sati ujutru trebate da legnete u 23:30 kako biste imali 7,5 sati sna. Potrudite se da deset dana odlazite na spavanje u to vreme. Breus naglašava da ako se posle tih 10 dana probudite 5 minuta pre nego se oglasi vaš alarm u 7, onda je vaše idealno vreme za spavanje 7,5 sati.

Foto: Burst

Ukoliko vas alarm i dalje budi u 7 potrudite se da odete na spavanje sat ranije. Pomerajte vaš odlazak na spavanje po pola sata unazad sve dok se ne probudite par minuta pre alarma. Broj sati koji dobijete je vaše idealno vreme za spavanje.

Nažalost, ova metoda neće svima uroditi plodom. Oko 50 odsto populacije ima svoj hronotip. Hronotip se odnosi na svačiji biološki sat pa je neko ranoranilac, a neko noćna ptica. U odnosu na to trebate da prilagodite vaše spavanje.

Ljudi koji imaju hronotip imaju potrebu da spavaju oko 7,5 sati pa trebaju da se prilagode tom načinu spavanja, a ne da svoj hronotip prilagođavaju tome. Breus kaže za sebe da je noćna ptica pa nikada ne ide na spavanje pre ponoći, ali to onda utiče na to da njegov dan započinje kasnije.

Spavanje je veoma važno za organizam i zdravlje, pa je veoma važno da budete svesni svojih potreba i da se u skladu sa tim i ponašate kada je reč o spavanju.

#Sat

#Spavanje

#Zdravlje

'