AKTUELNO

Broj obolelih od gripa se povećava.

Od sredine decembra prijavljeno je 37.494 obolelih od oboljenja sličnih gripu. Prema podacima Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" broj obolelih je veći u odnosu na isti period prošle sezone.

U Institutu "Batut" Pinku je potvrđeno da nema reči o progalašenju epidemije, ali da se situcija prati i da će biti preduzete sve potrebne mere.

Epidemija se ne proglašava. Davno je objavljeno da su virusi gripa u cirkulaciji. Prati se samo intenzitet aktvnosti virusa gripa, čekamo da se prikupe podaci za prošlu nedelju. Jasno je svakom da je epidemija uveliko u jeku, navodi epidemiolog Predrag Kon.

Kon je na svom Fejsbuk nalogu objavio podatke o novom porastu registrovanog oboljenja sa kliničkom slikom gripa je evidentan, čak pet puta u odnosu na prošlu nedelju.

Foto: Printscreen Youtube

- Došlo je do daljeg porasta registracije akutnih respiratornih infekcija, pa su one premašile cifru od 27.000 obolelih što je oko 10 odsto više u odnosu na prethodnu nedelju. Epidemija gripa je u zamahu. Nivo intenziteta aktivnosti virusa gripa je prešao iz niskog u srednji sa daljim porastom- istakao je Kon.

Grip nije teška bolest za školsku decu, ali može davati komplikacije u smislu upale ušiju, sinusa i pluća, ali su one daleko češće se kod male dece do dve godine, upozorio je Kon.

Foto: Pixabay.com

Nema razloga za zatvaranje škola

Kon navodi da kada su škole u pitanju ne postoji ni jedan značajan epidemiološki razlog da se škole zatvore, jer oboleli i ne dolaze u školu. Kako je objasnio, škole se eventualno zatvaraju iz neepidemioloških razloga zbog odsustva nastavnika ili prevelikog broja odsutne dece zbog kojih je potrebno organizovati dopunsku nastavu.

Prema podacima "Batuta", registruje se i dalje nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa i regionalna geografska rasprostranjenost.

Foto: Pixabay.com

Prema pristiglim prijavama, do sada potvrđeni slučajevi su sa teritorije Beograda, Južnobačkog, Raškog, Južnobanatskog, Pčinjskog, Jablaničkog, Mačvanskog, Severnobačkog, Srednjebanatskog i Severnobanatskog i Braničevskog okruga

Potvrđena dva tipa virusa

Potvrđena su dva tipa virusa influence: A(H3) i influenca tip B. Među potvrđenim slučajevima najčešće je zastupljen podtip virusa gripa A (H3).

Grip je kapljična infekcija, pa se pranje ruku smatra posebno značajnom merom koja se, kada je grip u pitanju često zaboravi, upozorava Kon.

Foto: Pixabay.com

MERE PREVENCIJE

Pored preporuka za jačanje imuniteta, preporučuju se opšte mere prevencije

- Izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama,

- Redovno pranje ruku i izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama

- Higijena disajnih puteva. Pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju odmah nakon upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom

- Provetravanje prostorija

-Izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi

Foto: Pink.rs

Ukoliko osoba ima blagi oblik bolesti preporučuje se izolacija i nega kod kuće do oporavka, uz maksimalno ograničavanje svih kućnih i drugih kontakata.

Simptomatska terapija podrazumeva mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu lekova za sniženje povišene telesne temperature, a upotreba antivirusnih lekova sprovodi se samo po preporuci lekara.

Antibiotici nisu delotvorni u lečenju ove bolesti, rečeno Pinku u "Batutu".

Kod svakog pogoršanja kliničke slike bolesti neophodno je obratiti se lekaru.

RIZIČNE POSETE BOLNICAMA

Foto: Pixabay.com

U "Batutu" upozoravaju da u predstojećem periodu posebnu pažnju treba obratiti na posete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smeštenim u gerontološkim centrima i domovima za stare. Važno je podvući, da se u posete u navedenim ustanovama može ići samo ako smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju, istakli su u "Batutu"

ZA STARIJE OD 65

Da bi izbegli grip, ako se niste do sada vakcinisali, svaki dan kako uđete u kuću od spolja isperite usta i grlo sa hipertoničnim rastvorom soli 1gr na 1 dl, vrh kašičice na pola šolje vode, provetravajte prostorije i izbegavajte kontakte sa bolesnima, savetuje Kon.

S. Milovanov

#Bolest

#Grip

#Prevencija

#Simptomi

#Srbija

'