AKTUELNO

Maslinovo ulje i uljana repica, koji sadrže uglavnom monozasićene masti, niti povećavaju niti smanjuju nivo holesterola. Ipak, pomažu u jačanju zidova arterija, što znači da arterije čine otpornijim na delovanje holesterola.

Ove masnoće se i lako prečišćavaju u organizmu.

Studije pokazuju da zamena zasićenih masti, kao što su svinjska mast i puter, ovim uljima rezultira smanjenjem nivoa holesterola. Ona pomažu i u sprečavanju LDL da izazove upale u arterijama, što je ključni faktor za kardiovaskularna oboljenja.

Istraživanje iz 2002. godine pokazuje da konzumiranje dve supene kašike maslinovog ulja dnevno u spremanju obroka smanjuje ukupni holesterol za osam procenata za šest nedelja. Takođe, poznato je da je devičansko maslinovo ulje najbolje.

Foto: Pixabay.com

Za polinezasićene masti iz suncokretovog ulja smatralo se da su dobre kao i maslinovo ulje, ali u poslednje vreme se pokazalo da prevelika upotreba suncokretovog ulja izaziva oksidaciju, što znači povećanje naslaga na zidovima arterija. Ipak, zapamtite da su i polinezasićene masti bolje od putera i svinjske masti.

#Ulje

#Zdravlje

#maslina

'