AKTUELNO

Iako je mnogi smatraju žitaricom, ova biljka botanički pripada porodici zeljastog povrća. Koristi se u velikim količinama u Rusiji, Kanadi,Americi i Francuskoj.

Heljda je bogata kalijumom, fosforom, magnezijumom, cinkom, kalcijumom, gvožđem i jodom.

Bogata je i vitaminima B grupe (B1, B2, B3, B5, B6), kao i vitaminom P koji pomaže kod snižavanju pritiska, poboljšava pamćenje, a kombinacija cvetova i listova heljde leči kardiovaskularne probleme.

Heljda je odličan izbor za sve one koji žele da vrate izgubljenu energiju, ublaže nesanicu i posledice stresa. Konzumiranjem možete ubrzati cirkulaciju i sniziti loš holesterol.

Foto: Pixabay.com

Heljda se preporučuje dijabetičarima, starijim osobama i osobama s probavnim smetnjama.

Takođe, heljda ne sadrži gluten pa je pogodna za alergične osobe. S obzirom na to da je bogata proteinima, koristi se i u vegetarijanskoj ishrani.

#Zdravlje

#heljda

'