AKTUELNO

Njoj su štikle uništile život, a sada ima važnu poruku sve žene.

Sve je počelo 2008. godine. Na jednoj božićnoj žurki nosila je cipele sa potpeticom od 12 centimetara.

Lorein Burnet (37) iz Škotske je za taj izlazak platila visoku cenu.

Cipele su je celu noć žuljale, a kada je došla kući na levom stopalu videla je prilično gadan žulj. Kao i većina žena pomislila je da je to ništa.

Antibiotici nisu pomogli

Znala sam šta treba da uradim, očistim ga i staviti flaster. Nakon nedelju dana toliko me je bolelo da sam otišla kod lekara koji mi je prepisao antibiotike. Zaista sam mislila da će mi pomoći, ispričala je Lorein.

Ipak, bilo je mnogo gore nego što je mislila. Ubrzo nije mogla normalno da hoda niti da obavlja svakodnevne poslove.

Nakon što je žulj je nastavio da se širi, a Burnet se dve godine borila sa infekcijama, lekari su joj rekli da će joj amputirati donji deo noge.

Sada je odlučila javno da progovori i zamoli ljude da joj pomognu da kupi novu protezu, umesto standardne koju dobija sa zdravstvenim osiguranjem.

Kako je objasnila, želi da se opet oseća kao žena, a nova noga za nju bi značila novi život.

-Boli me srce kad se setim da sam bez noge ostala zbog štikli- rekla je.

Nakon što su je lekari uverili da je zahvat najbolje rešenje, podvrgla se petosatnoj operaciji.

Morala sam da dam otkaz, što me je uništilo. Nisam mogla da verujem koliko mi se život promenio u samo nekoliko godina. Od osobe koja je volela da izlazi postala sam žena koja ne izlazi iz kuće, rekla je.

Sumnja da se žulj pretvorio u nešto mnogo gore zbog činjenice da ima dijabetes tipa 2, koji dovodi do oštećenja živaca i slabljenja cirkulacije, pa je teže primetiti povredu noge, a obolelima sporije zarastaju rane.

S. M.

#Cipele

#Noge

#Štikla

'