AKTUELNO

Pulomolog prim. dr Tatjana Radosavljević i dermatolog prim. dr Aleksandar Adamović, koji je i direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti, složili su se da je sa sa zagađenjem vazduha, problem alergija postaje veoma izražen i mogu da se složim da je to problem 21.veka.

- Početkom ovoga veka nije postojao, međutim sa napretkom industrije, sa zagađenjem vazduha, problem alergija postaje veoma izražen i mogu da se složim da je to problem 21.veka. Alergija koja obeležava ovaj period, alergija na ambroziju nastala je zato što je ova biljka korov, širi se svuda. I jedini način da se ona zaista ukloni jeste da se isčupa - rekla je doktorka Radosavljević.

Kako kaže, alergeni ambrozije podsećaju na neki čičak koji može da se veže i za određenu hranu.

- Možete imati probleme sa stomačnim traktom, sa mokrenjem, kožne probleme, izazivaju svrab u ušima, nosu i na kraju ispoljavanje simptoma bronhijalne astme - rekla je Radosavljević.

Doktor Adamović rekao je su najviše ugroženi pacijenti koji već imaju problem sa imunološkim aparatom.

Foto: Pixabay.com

- Oni će imati većih problema od onih koji nemaju nikakvih problema - rekao je on.

- Ono što se odnosi na prventivno uzimanje antihistaminika, potrebno je lokalno koristiti kortikosteroidne preparate. Prethodno pokriti lokalno. Postoje ljudi koji su alergični na polene trava, drveće i korenje. Oni tokom cele godine imaju probleme. Ukoliko se posumnja na prehladu i tu treba proveriti crp i utvrditi da li je alergija - rekla je doktorka Radosavljević.

#Alergija

'