AKTUELNO

Neobjašnjena anemija, nagli gubitak kilograma, krv u stolici i jak bol u stomaku samo su neki od simptoma.

Helicobacter pylori je otporna bakterija koja je nađena na sluzokoži želuca čoveka, na ranicama u usnoj duplji, zubnim naslagama i u stolici.

Ona je jedina bakterija koja može da preživi u kiseloj sredini s malom količinom kiseonika, a može dovesti do dugotrajnih problema sa želucem.

Bakterija Helicobacter pylori kod zaraženih u 95 do 100 odsto slučajeva izaziva hroničnu upalu tipa hroničnog gastritisa, u dvadesetak odsto slučajeva izaziva ulkusnu bolest, a kod jednog procenta ljudi može dovesti do razvoja raka.

Uzrok gastritisa i čira na želucu

Otkrivena je relativno nedavno – u osamdesetim godinama prošlog veka, pa je njeno prepoznavanje dovelo do velikih pomaka u lečenju čireva, za koje se prethodno mislilo da su uzrokovani konzumacijom prezačinjene i kisele hrane, stresom i lošim životnim navikama.

Iako način prenosa bakterija još nije potpuno istražen, jasno je da se infekcija prenosi od zaražene osobe na zdravu kontaktom sa stolicom, pljuvačkom ili želučanim sadržajem.

Endoskopski pregled lako otkriva imate li problema s bakterijom heliobacter pylori, a posebno se preporučuje osobama koje pate od neobjašnjene anemije, naglog gubitka kilograma, krvi u stolici i jakog bola u stomaku.

I. P.

#Bakterija

#Bolest

#Smrt

#Zdravlje

#želudac

'