AKTUELNO

Popularne igračke često sadrže supstancu boron u većoj količini od dozvoljene. Supstance koja može da izazove POVRAĆANJE, DIJAREJU I GRČEVE! Može da izazove povraćanje, dijareju i privremene grčeve.

Planetarno popularni ljigavac ili slajm je igračka koja može da bude veoma opasna po zdravlje mališana, upozoravaju stručnjaci za "Zaštitnik potrošača"!

Mnoga strana i domaća istraživanja pokazala su da jedna od najtraženijih igračka uglavnom sadrži veliku količinu borona, supstance koja može da izazove povraćanje, dijareju i privremene grčeve. Ova supstanca pronađena je u boraksu koji se ljigavcu dodaje kako bi bio lepljiv i gust.

U Evropskoj agenciji za hemikalije kažu da su pronađeni ljigavci koji u sebi imaju i do četiri puta više borona nego što je dozvoljeno.

- Istraživači su testirali nekoliko ljigavaca koji se prodaju u velikim lancima prodavnica, ali i one koji se prodaju preko interneta. Otkrili su da osam od 11 ljigavaca sadrži više od dozvoljene vrednosti borona, što je 300 miligrama po kilogramu. U nekim uzorcima je nađeno i do četiri puta više ove supstance nego što je dozvoljeno. Boron može da utiče na plodnost, ali i da naškodi plodu ukoliko trudnica dode u dodir sa tom supstancom. Takođe, ova supstanca može da izazove ozbiljnu iritaciju oka - upozoravaju u Evropskoj agenciji za hemikalije.

Toksikolog Dragan Joksović objašnjava da je bor najopasniji za trudnice i dojilje.

- Istraživanja o štetnosti bora koja su obavljena na životinjama utvrdila su da visoke koncentracije ove hemikalije mogu da oštete plod u stomaku majke. Upozoravaju se uglavnom trudnice i dojilje da ne barataju sa tim jer su mogući problemi sa plodom, pre svega manja težina i slično. Roditelji bi trebalo da vode računa šta kupuju deci. Ipak, neće im biti ništa ako su se neko kraće vreme igrali - kaže dr Joksović.

Reč stručnjaka

- Upozoravaju se uglavnom trudnice i dojilje da ne barataju sa tim jer su mogući problemi sa plodom - Dragan Joksović, toksikolog.

Sastav ovih igračaka je nepoznat kupcima jer tih informacija uglavnom nema na ljigavcima. Zato stručnjaci savetuju roditeljima da obrate pažnju i kupuju samo igračke na kojima se može pročitati od čega su napravljene.

Predsednik udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić napominje da rupa u zakonu dopušta proizvođačima da na tržište izbacuju igračke bez deklaracije.

- Najveći problem jeste to što u našem zakonu ne postoji jasno propisana obaveza da proizvođači moraju da lepe deklaracije na svoje proizvode, pa zato imamo puno tržište igračaka na kojima ne piše od čega su napravljene. Savet roditeljima jeste da kupuju samo one igračke koje imaju etiketu na kojima piše od čega je izrađena. Nisu samo ljigavci problem. Mnoge igračke prave se od reciklirane plastike, poput Rubikove kocke. Igračke se često prave i od recikliranih televizora i bele tehnike, pa su bogate sastojcima koji su štetni za zdravlje, pogotovu dece jer su ona najosetljivija. Postoji jedna caka koju roditelji mogu da primenjuju pri izboru igračaka za svoje mališane, a to je da što je plastika savitljivija, ona je i kvalitetnija i bezbednija za igru - savetuje Bumbić.

I kućna varijanta ljigavaca je opasna

Mnogi roditelji sami prave ljigavce jer se uputstva za pripremu mogu naći i na Jutjubu. Ipak, ukoliko je u receptu kao sastojak naveden boraks, ni ova igračka neće biti bezbedna za mališane. Boraks je napravljen od bora, a istraživanja su dokazala da visoke količine bora mogu izazvati dijareju, povraćanje, glavobolju, grčeve, upalu i iritaciju kože, pa čak i depresiju.

#Zdravlje

#deca

#igračke

'