AKTUELNO

Saznajte kako boravkom na planini možete dovesti svoju liniju do savršenstva.

Ako neprestano tražite nove načine gubitka težine, imamo novo rešenje za vas: probajte da što više vremena provedete na planini!

Postoji mnogo dokaza da se metabolizam značajno ubrzava pri boravku na planini i da mršavljenje teče znatno lakše i brže. Planinski vazduh sadrži manje kiseonika od vazduha na nižim nadmorskim visinama, i “tera” telo da troši više energije. Tada dolazi do prilagođavanja tela planinskim uslovima: disanje postaje dublje, dolazi do pojačane ventilacije pluća i pojačanog rada srca, i uopšte svih organa koji su uključeni u prozvodnju krvi. Ovaj efekat se manifestuje povećanim brojem crvenih krvnih zrnaca, kao i nivoa hemoglobina u krvi.

Foto: Pixabay.com

Nekoliko studija je otkrilo da trening sportista na velikim nadmorskim visinama doprinosi značajnom gubitku težine. Gastroenterolozi iz Univerzitetske bolnice u Minhenu su pokušali da motivišu gojazne osobe da provode što više vremena na planinskom vazduhu, sa pretpostavkom da će se stopa metabolizma tamo značajno povećati, i da će telo sagorevati više kalorija.

U tu svrhu je izveden i sledeći eksperiment: dvadeset gojaznih muškaraca je, na preporuku njihovih lekara, provelo nedelju dana na jednom od najvećih planinskih vrhova Alpa. Ispitanicima je bilo dozvoljeno da svakodnevno prepešače onoliku razdaljinu u kojoj meri su to činili i kod kuće. Pešačenje je mereno pedometrom, a ispitanici su istovremeno imali dozvolu da jedu koliko god žele. Učesnici eksperimenta su takođe redovno davali krv, tako da su lekari mogli testirati hormone povezane sa apetitom i gojaznošću, kao što su leptin i grelin.

Na kraju nedelje, muškarci su u proseku su izgubili oko 1,5 kg, i krvni pritisak takođe je opao, što su istraživači pripisali gubitku težine. Pored toga, nivo hormona zaduženih za sitost i glad, se normalizovao. Gastroenterolozi su ove promene pripisali planinskom vazduhu.

Gubitak apetita je uobičajen na većim nadmorskim visinama, a muškarci su usled toga jeli značajno manje nego uobičajeno - oko 700 kalorija manje dnevno. Takođe je primećeno da su, upravo zbog praćenja njihove ishrane i potrošnje kalorija, imali i više samopouzdanja. Lekari su utvrdili da je stopa metabolizma, koja je bila merena, povećana kod svakog ispitanika ponaosob, i tako značajno doprinela gubitku težine.

Foto: Pixabay.com

Gubitak apetita, koji je zabeležen na velikim nadmorskim visinama, bio je jedan od glavnih uzroka mršavljenja. Učesnici jedne tromesečne ekspedicije tokom boravka na planinskim vrhovima Anda u Čileu, su u proseku za to vreme izgubili oko 11 kilograma.

Nažalost, za prosečnu osobu ne postoji tretman koji može da oponaša život na visokoj nadmorskoj visini. Jedina alternativa je hipobarična komora, koja izlaže čoveka 100% čistom (medicinskom) kiseoniku pod dosta većim pritiskom od atmosferskog, i nije praktična kao terapija. Dakle, savet za ljude sa viškom kilograma je da, kada planiraju svoj odmor, razmotre kao bolju opciju planinu, pre nego more.

Foto: Wikipedia

Najnoviji zaključci stručnjaka govore da čak i kratka izloženost visokoj nadmorskoj visini može osloboditi složen sled promena unutar crvenih krvnih zrnaca, što olakšava suočavanje sa uslovima niže količine kiseonika. Naučnici su takođe utvrdili da su metabolički procesi koji su proizveli ove promene trajali nekoliko nedelja, možda i meseci, čak i nakon spuštanja na niže nadmorske visine. Ovo je svakako dobra vest za planinare, skijaše i rekreativce koji inače vole da provode dosta vremena na planinskim vrhovima.

Tela ljudi koji su boravili na višim nadmorskim visinama su izvesno vreme zadržavala efekte adaptacije, tako da su posle boravka na planini imali efektivnije sagorevanje kalorija, ubrzan metabolizam, uravnotežen apetit i opšte poboljšano zdravlje.

Na koje još načine možete smršati i dovesti svoje zdravlje u red pročitajte na sledećoj adresi: https://herbafast.com/

Pink.rs

#Zdravlje

#mršavljenje

#planina

'