AKTUELNO

Produžena erekcija može trajno oštetiti penis.

Jedan Amerikanac doživeo je pravu torturu zbog problema sa erekcijom. Trajala je punih 14 sati, bila je veoma bolna i ni malo zanimljiva.

On je prvo mislio da lek protiv erektilne disfunkcije deluje duže nego što bi trebao, pa je popio lek protiv bolova da smanji neprijatnost dok se situacija ne smri, ali na kraju ipak morao da potraži pomoć lekara.

Dijagnostikovan mu je prijapizam, što je službeni naziv za produženu erekciju koja traje duže od četiri sata.

Iako produžene erekcije nisu česta pojava, mogu imati ozbiljne posledice ako ih ne lečite – ističu urolozi.

Kako dolazi do prijapizma?

Do erekcije dolazi kada ste uzbuđeni, a krvne žile u penisu su opuštene i raširenije. Ponekad, krvne žile ostaju opuštene čak iako niste uzbuđeni, a kada je i dorzalna vena začepljena,višak krvi ostaje u penisu. Zbog toga dolazi do produžene erekcije.

Lekovi, ako se ne uzme odgovarajuća doza mogu dovesti do prijapizma. Za ovaj poremećaj se vezuju i anemija, leukemija, ali i lekovi poput antidepresiva, anksiolitika i lekova za razređivanje krvi.

ŠTA TRBE DA URADITE AKO VAM SE DOGODI PRODUŽENA EREKCIJA?

Ako erekcija ne prolazi ili je neprijatna, možete čekati da prođe sama najviše četiri sata. Nakon toga se morate obratiti lekaru, jer što duže čekate, veća je mogućnost da ćete zadobiti trajne posledice.

S. M.

#Lekar

#Muškarac

#Penis

'