AKTUELNO

Oboleli su izloženi diskriminaciji i bitno im je narušen kvalitet života.

Milan je ovu bolest dobio tokom puberteta, a lekari su mu već posle prvog pregleda postavili dijagnozu i prepisali terapiju. Od samog saznanja da se nikada neće izlečiti, mnogo teže mu je pala diskriminacija sa kojom se suočavao tokom života.

U školi su ga zadirkivali, ljudi su odbijali da se rukuju sa njim, odbijali su ga na razgovorima za posao...

O psorijazi, njenom lečenju i problemima ovih pacijenata za Pink.rs govori doc. dr Danica Tiodorović, generalni sekretar Udruzenja dermatovenerologa Srbije.

Psorijaza je oboljenje povezano sa socijalnom stigmatizacijom, kao i smanjenjem samopouzdanja obolelog. Pojedini pacijenti sa psorijazom osećaju da su odbačeni od okoline, a neki čak i od strane porodice i prijatelja, istakla je Tiodorović.

Prema njenim rečima, usled nemogućnosti kontrole bolesti i njenog uticaja na fizičke, socijalne i profesionalne funkcije, psorijaza često dovodi do psiholoških poremećaja, kao što su depresija i anksioznost. Ova bolest može uticati na mnoge aspekte svakodnevnog života, kao što su posao, slobodne aktivnosti, pa čak i izbor odeće u cilju prekrivanja delova tela koji su zahvaćeni psorijazom.

Foto: Pixabay.com

PSORIJAZA NIJE ZARAZNA

Psorijaza je nezarazna bolest, odnosno ne može se preneti kontaktom. Društvena diskriminacija ovih pacijenta potiče najčešće od zablude opšte populacije da je psorijaza zarazna bolest i da se može preneti kontaktom. Ovaj vid diskriminacije samo je posledica neznanja i neinformisanosti okruženja, istakala je Tiodorović.

Psorijaza  je hronična, nezarazna, inflamatorna sistemska bolest, od koje u Srbiji boluje 150.000 ljudi, što je skoro čitava populacija grada Niša i Kragujevca.

- To bi značilo da svaki 50. građanin u Srbiji boluje od psorijaze. Bolest se može javiti u svim uzrastima, ali najčešće se ispoljava između 15 i 30 godine, kao i između 50 i 60 godine života –ukazala je Tiodorović i napomenula da se podjednako javlja kod oba pola.

Psorijaza se najčešće ispoljava u vidu crvenih plaža prekrivenih beličastim skvamama, najčešće lokalizovanih na koži laktova i kolena, a može zahvatiti i poglavinu kao i ostale delove tela.

Foto: Pixabay.com

Tiodorivić je napomenula da promene mogu varirati, kako u intezitetu, tako i u samoj lokalizaciji. Psorijaza ponekad može zahvatiti i velike površine kože, a oko 60 odsto pacijenata se žali na osećaj svraba.

Lokalnom terapijom mogu se lečiti pacijenti sa ograničenom formom bolesti, dok kod proširene bolesti uključuje se sistemska terapija.

PSORIJAZA JE NEIZLEČIVA

Bolest se može uvesti u remisiju, međutim, nije moguće predvideti koliko će period mirovanja trajati. Tiodorović je objasnila da je psorijaza kompleksno oboljenje koje se može prezentovati u različitim kliničkim oblicima, na različitim delovima tela, od čega zavisi i izbor terapije za datog pacijenta. Ne postoji univerzalni tretman, već ono prilagođeno tipu psorijaze i svakom pacijentu ponaosob.

- S obzirom da je psorijaza multisistemska bolest, treba imati na umu da pravovremena primena sistemske terapije preventira pojavu metaboličkog sindroma, dijabetesa tip 2 kao i kardiovaskularnih bolesti – upozorola je Tiodorivć.

PSORIJAZA NE ISKLJUČUJE RAK KOŽE!

Prema njenim rečima, tvrdnje da pacijenti sa psorijazom ne mogu dobiti rak kože na žalost nisu tačne.

Neki modaliteti same terapije psorijaze mogu povećati rizik za pojavu karcinoma kože. Tako u terapiji psorijaze koristi se i kontrolisano izlaganje kože veštačkim izvorima UV zračenja. Postoji rizik, doduše mali, od nastanka nemelanomskih karcinoma posle primene fototerapije kao i sistemske primene ciclosporina. Zato je pacijentima sa psorijazom potreban redovan dermoskopski pregled kože s ciljem što ranije detekcije kako melanoma tako i nemelanoskih karcinoma kože, naglasila je Tiodorović.

NA PSORIJAZU UTIČE I TELESNA TEŽINA

Gojazni pacijenti imaju teže oblike psorijaze i rašireniju bolest.

Foto: Pink.rs

Tiodorović je ukazala da je utvrđeno da su geni za gojaznost i psorijazu locirani u blizini, pa postoji mogućnost zajedničkog nasleđivanja, napomenila je Tiodorović, napomenuvši da se pacijentima sa psorijazom savetuju zdrave navike u ishrani, umerena fizička aktivnost, kao i regulisanje telesne težine, jer smanjenje telesne težine kod gojaznih osoba sa psorijazom smanjuje aktivnost bolesti.

Među brojnim stimulusima koji mogu pokrenuti psorijazu, posebno mesto zauzima stres.

Kako je upozorila, stres može ne samo pokrenuti psorijazu već i pogoršati stanje postojeće bolesti.

S. M.

#Bolest

#Psorijaza

#Rak

#Stres

'