AKTUELNO

Mnogi bi rekli da brak nema veze sa zdravstvenim stanjem pojedinaca, osim možda sa povišenim nivoom stresa i nervoze.

Međutim, rezultati studije iz Velike Britanije kažu da osobe u braku imaju veće šanse da prežive srčani udar i ranije napuste bolnicu u odnosu na osobe koje su same.

Istraživanje navodi da to nije razlog za zabrinutost osoba koje žive same, ali može pomoći medicinskom osoblju u tretmanu preživelih od srčanih udara.

Na osnovu podataka 25.000 srčanih udara (infarkta) u Engleskoj, osobe u braku imale su 14% manje šanse za smrt u odnosu na samce.

Analiza pokazuje i dva dana manje boravka u bolnici kod osoba u braku u odnosu na samce, što može uticati na smanjenje troškova bolničkog lečenja, zdravstvenog osiguranja i smanjiti rizik od bolničkih infekcija.

Infarkt može ostaviti teške fizičke i psihološke posledice od kojih se mnoge i ne vide. Ova studija ukazuje na značaj podrške posle infarkta supružnika i porodice. Takođe, šalje poruku svima, bili u braku ili ne, da u slučaju infarkta nisu sami.

U Velikoj Britaniji postoje grupe za rehabilitaciju koje osobama posle infarkta mogu pomoći u bržem i lakšem oporavku bez obzira na to da li su u braku ili ne.

Nalazi studije pokazuju značaj fizičke i psihološke podrške: supružnika, porodice, prijatelja i kolega. I ovde se može videti koliko su naši preci sa svojim iskustvima bili u pravu: "Sve je lakše udvoje".

#Infarkt

'