AKTUELNO

Cink vam može višestruko promeniti život.

Prednosti cinka se nekada ne ističu dovoljno, ali to mineral koji je od suštinskog značaja za naše zdravlje. Cink se nalazi svuda u našem telu: u našim ćelijama, tkivima i organima, ali većina cinka u se nalazi u mišićima i kostima.

Nedostatak cinka dovodi do slabog rasta i razvoja kod dece, niskog libida, gubitka kose, gubitka apetita, zamora, razdražljivosti, sporog zarastanja rana i infekcija.

Ovo su 7 čudesnih načina pomoću kojih cink pospešuje naše zdravlje:

1. Cink povećava vašu seksualnu želju

Ako je vaš libido smanjen, to može biti znak da vam je cink deficitaran. Studije su povezale nedostatak cinka sa niskim nivoima testosterona kod muškaraca i estrogena kod žena.

Foto: Pixabay.com

2. Cink pomaže poboljšanju stanja kože

U jednoj dermatološkoj studiji doktori su otkrili da se pojava akni (bubuljica), smanjuje sa 100% na 15% , kod pacijenata koji se 12 nedelja leče cinkovim sulfatom.

Foto: undefined

3. Cink pomaže bržem ozdravljenju i izlečenju rana

Nedostatak cinka usporava zarastanje rana i infekcija, tako da je optimalno unošenje cinka od suštinskog značaja za zaštitu kože. U skorijoj istraživačkoj studiji dokazano je da se lokalna upotreba cinka pokazala boljom od oralne terapije u zarastanju rana na koži, antibakterijskom dejstvu i poboljšanju rasta novog sloja kože.

4. Cink oksid je najsigurnija zaštita od sunca

Već dugo vremena se leti oslanjamo na razne kreme za sunčanje, da bismo zaštitili kožu od sunca i sprečili rak kože, ali neka od tih sredstava sadrže supstance sa upitnim dejstvom na našu kožu.
Cink oksid je efikasna alternativa jer deluje kao štit od sunca, stvarajući fizičku prepreku između kože i štetnih sunčevih UV zraka.

Foto: Pixabay.com

5. Cink ojačava vaš imuni sistem

Prema Evropskom časopisu imunologije, našim telima je potreban cink za aktiviranje T-ćelija, limfocita koji regulišu naš imunološki sistem, i napadaju zaražene ili kancerozne ćelije.

6. Cink pomaže u zaštiti od prehlade

U studiji objavljenoj u časopisu Američkog farmaceutskog udruženja, naučnici su zaključili da cink može smanjiti trajanje i težinu simptoma prehlade, kada se primenjuje u roku od 24 sata od pojave simptoma prehlade.

Foto: Pixabay.com

7. Cink se bori protiv depresije

Neurolozi ističu kako neuroni koji regulišu reakciju mozga i tela na stres, sadrže cink u znatnoj meri. Nizak nivo cinka u organizmu se povezuje sa povećanom pojavom depresije.

Nedavna studija pokazala je da pacijenti, koji su uzimali suplemente cinka, u kombinaciji sa terapijom antidepresivima, značajno su smanjili depresivne simptome u poređenju sa onima koji su koristii samo antidepresive.

Foto: Burst

Hrana sa visokim sadržajem cinka uključuje: školjke, govedinu, spanać, svinjetinu, seme bundeve, suncokret, sočivo, leblebije, piletinu, sir, tamnu čokoladu/kakao, ovsenu kašu, mleko.

Pored uravnotežene ishrane bogate cinkom, organizmu je često potreban i dodatan unos cinka, kako bi se izborio sa svim izazovima spoljašnje sredine. Lipozomalni cink sa vitaminom C, u samo jednoj kapsuli dnevno obezbeđuje preporučene dnevne potrebe za cinkom i vitaminom C. Lipozomalni cink ima značajne prednosti u odnosu na druge preparate cinka zahvaljujući lipozomima, zaštitnim česticama koje prenose cink do krvotoka u nepromenjenom obliku.

Lipozomi štite cink od dejstva želudačne kiseline i enzima u crevima, a istovremeno štiti i sluzokožu želuca i creva. Usled toga, cink se transportuje kroz želudac do creva u nepromenjenom obliku, i tako direktno se apsorbuje u krv, brže, lakše i u nemerljivo većoj koncentraciji nego što je to slučaj kod ostalih preparata cinka, koji nisu u lipozomima. Zahvaljujući lipozomima, sluznica želuca i creva se ne iritira, što znači da se preparat cinka odlično podnosi.

Pink.rs

#Zdravlje

#cink

'