AKTUELNO

Saznajte sve o njima i budite potpuno spremni ako vas sledećeg puta zadesi ova neprijatnost

Bez obzira na sve, dijareja (proliv) je prilično neprijatna pojava. Ali, takođe, nisu sve dijareje iste, i svaka od njih govori nešto vrlo specifično o vašem zdravlju.

Zbog toga je važno da na osnovu simptoma i manifestacije dijareje uvidite o kojoj vrsti dijareje se radi. Određivanjem tačne vrste dijareje koju imate, moći ćete brže i lakše utvrditi uzrok dijareje, kao i adekvatnu terapiju. Dok je recimo akutna dijareja (više od tri vodenaste stolice dnevno), izuzetno česta i nema neki uobičajeni tretman, kod dijareje u trajanju više od nekoliko dana obavezan je odlazak kod lekara. Hronična dijareja koja traje četiri ili više nedelja može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

Foto: YouTube screenshot

Dakle, ako se bavite sopstvenim slučajem dijareje, iako je neprijatno, zapušite nos i pogledajte u toalet, jer ono što vidite, može biti ključ rešenja ove neprijatne tegobe.

Osmotska dijareja

Osmotska dijareja nastaje usled zadržavanja osmotski aktivnih supstanci u crevima, koji za sebe vezuju vodu. Javlja se kod intolerancije na šećere (posebno na laktozu - mlečni šećer), kod upotrebe soli koje se slabo apsorbuju (kao npr. magnezijum-sulfat i natrijum-fosfat), unošenja određenih kiselina (vinska, jabučna, limunska), ili korišćenja veštačkih zaslađivača (manitol, sorbitol) i slično.

Zbog akumulacije ovih nepoželjnih sastojaka javlja se povećano prisustvo vode u crevima i dolazi do rastezanja crevnih zidova. Ovo ubrzava pokrete creva i skraćuje vreme zadržavanja štetnih materija unutar creva, što dovodi do čestih pojava vodenastih stolica.

Sekretorna dijareja nastaje kao posledica povećanja lučenja elektrolita i drugih materija u tankom i debelom crevu. Uzročnici mogu biti bakterije, virusi, neapsorbovane masti iz hrane, neke vrste lekova ili, u retkim slučajevima, problem sa štitnom žlezdom.

Foto: Printscreen Youtube

Sekretorna dijareja

Sekretorna dijareja može da izgleda kao osmotska dijareja. Ovaj tip dijareje se javlja deset puta češće kod žena nego kod muškaraca, i to posebno kod osoba starijih od 60 godina. Obično prolazi bez težih simptoma, ali se mogu javiti povraćanje, abdominalni bol, nadutost trbuha i gubitak težine. Ako imate ovu vrstu dijareje, obavezno je javljanje lekaru.

Eksudativna dijareja

Eksudativna ili upalna dijareja se javlja u slučaju oboljenja crevne sluznice koja dovode do upale sluzokože creva i pojave otoka.

Eksudativna dijareja je obično povezana sa zapaljenskim bolestima creva kao što je Kronova bolest ili ulcerozni kolitis, a takođe je može izazvati i ešerihija koli. Posledica ove dijareje je pojava krvi, sluzi i drugih materija u crevnom sadržaju, što značajno povećava količinu tečnosti u stolici. Ako imate krv i gnoj u stolici, odmah zatražite lekarsku pomoć.

Foto: YouTube screenshot

Paradoksalna dijareja

Ova dijareja se dešava kada ljudi imaju ozbiljnu konstipaciju, tj. pojavu zatvora. Rešavanje problema zatvora trebalo bi da pomogne, a u težim slučajevima je potrebna lekarska pomoć. Paradoksalna dijareja se može javiti i kod dece, nekada i kod osoba sa mentalnim bolestima.

Pseudodijareja

Pseudodiareja se javlja obično kod sindroma nervoznih creva, kao i zbog konstipacije, tj. zatvora, baš kao i paradoksalna dijareja. Ako se sa uključivanjem više vlakana u vašu ishranu stanje ne popravi, potrebno je da porazgovarate sa svojim doktorom o narednim koracima rešavanje ove dijareje.

Foto: Printscreen Youtube

Psihogena dijareja

Psihogena ili emocionalna dijareja nastaje u trenucima povećane nervne napetosti, kada snažna stimulacija parasimpatičkog nervnog sistema izaziva povećanje lučenja tečnosti u završnom delu debelog creva. Ovu dijareju mogu izazvati razni emotivni momenti, psihička stanja, hladnoća, menstrualni ciklus kod žena i slično.

Gastroenterolozi u slučaju dijareja preporučuju Bulardi® Probiotik koji:

• Zaustavlja sve vrste dijareja

• Otklanja uzrok problema

• Jedini je otporan na delovanje antibiotika

• u 90% slučajeva rešava putnu dijareju.

#Stomak

#Zdravlje

'