AKTUELNO

Ovo će vam popraviti raspoloženje!

Kardiovaskularni sistem je od suštinske važnosti za ljudski organizam i obavlja jednu od najvažnijih funkcija za opstanak i funkcionisanje čoveka. Ali, pošto je uvek predstavljen u ozbiljnom kontekstu i kroz brojne složene bolesti koje prate ovaj sistem, ove zanimljive činjenice o kardiovaskularnom sistemu će vam sigurno popraviti raspoloženje.

Čovekov kardiovaskularni sistem sastoji se od srca, arterija, vena i kapilara. Srce ima dve komore, levu i desnu. Krv bogata kiseonikom kreće sa leve strane vašeg srca, kroz aortu, u različite delove tela. Kada krv iscrpi rezerve kiseonika, onda ide desnom stranom srca, kroz plućnu arteriju do pluća gde se krv opet oksigeniše i zatim se vraća na levu stranu srca, gde proces počinje ponovo. Arterije nose oksigenovanu krv od srca u različite delova tela. Vene su slične arterijama, ali su manje i slabije. Kada se kiseonik ukloni iz krvi, vene prenose krv u srce. Kapilari su slabiji od vena i isporučuju kiseonik u ćelije tela i staraju se da krv osiromašena kiseonikom i sa dodatim ugljen-dioksidom, dođe nazad u vene.

Foto: Pixabay.com

Približno oko 5 litara krvi cirkuliše kroz telo odraslog čoveka. Kod trogodišnjeg deteta u telu ima oko 2 litra krvi, dok novorođena beba ima oko jednu šolju krvi u opticaju. Krv putuje preko arterija, vena i kapilara. Kapilari su toliko uski da krvne ćelije moraju da putuju kroz njih jedna za drugom. Srce pumpa krv u skoro celokupno 75 triliona ćelija tela. Samo rožnjača ne dobija krv.

Ako bi sve vene, arterije i kapilare bile izmerene zajedno, mogle bi zaokružiti zemlju dva i po puta. Postoji više od oko 100.000 kilometra krvnih sudova u telu odrasle osobe. Krvi je potrebno oko 20 sekundi da prođe kroz ceo vaskularni sistem.

Zvuk srčanog otkucaja je zapravo zvuk srčanih ventila koji se zatvaraju dok se krv potiskuje kroz srčane komore. Prosečno srce otkucava oko 30 miliona puta godišnje. Prosečno odraslo srce pumpa oko 4,000 galona krvi dnevno. Srce u i stanju odmora grči se i opušta oko 70 puta u minuti.

Foto: Pixabay.com

Svake godine, vaše srce bije oko 35 miliona puta. To je 100.000 otkucaja dnevno i 70 otkucaja u minuti. Za samo jedan dan, srce stvara dovoljno energije da vozi kamion oko 32 kilometra. Tokom prosečnog životnog veka, to je ekvivalentno vožnji do meseca i nazad.

Čokolada stvarno može poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema. Prema najnovijim istraživanjima, čokolada sadrži kakao koji sa antioksidantima u njegovom sastavu štite kardiovaskularni sistem. Antioksidanti pomažu u smanjenju krvnog pritiska i smanjuju smrtne slučajeve vezane za kardiovaskularne bolesti. 4-5 grama čokolade dnevno je sasvim dovoljno da za obezbeđenje dovoljne količine antioksidanasa koji se nalaze u kakau, tako da pazite da ne preterate sa čokoladom!

Foto: Pixabay.com

Optimističan stav o životnim okolnostima može dovesti do zdravijeg kardiovaskularnog sistema prema istraživanjima svetskih medicinskih univerziteta. Ljudi koji imaju optimističan stav nasuprot pesimističnom imaju manje procenat srčanog udara i imaju 55 posto manje šanse da boluju od kardiovaskularnih bolesti.

Da biste u potpunosti zaštitili vaš kardiovaskularni sistem od oboljenja, kardiolozi preporučuju Cardiovitamin, koji sa jednom kapsulom dnevno zadovoljava sve potrebe vitamina za srce, mozak i krvne sudove. Cardiovitamin redovnom upotrebom smanjuje rizik za nastanak tromba, snižava nivo homocisteina, a time i rizik od srčanog i moždang udara, kao i oboljenja krvnih sudova. Pored toga, doprinosi normalnoj funkciji srca, zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, smanjenju umora i iscrpljenosti.

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

#srce

#Čovek

'