AKTUELNO

Hranljive materije se lakše apsorbuju.

Naučnici su otkrili da telo može da apsorbuje mnogo više antioksidanata iz soka pomorandže kada se voće odledi, nego kada se pije svež ili pasterizovan sok.

Kada se prirodan sok pomorandže zaledi a zatim odledi, hranljive materije đusa se razdvajaju na sitnije čestice.

Foto: Pixabay.com

Ovi delovi, pod nazivom karotenoidi, pretvaraju se u vitamin A, imaju antiupalno dejstvo i jačaju imuni sistem. Smatra se i da mogu da spreče bolesti srca.

Naučnici sa Univerziteta u Sevilji su ispitivali kako zaleđivanje ili pasterizovanje soka od pomorandže deluje na antioksidante. Oni smatraju da zaleđivanje, koje se sprovodi u industriji hrane kako bi se povećala trajnost namirnice, povećava zdravlje soka.

Istraživači se nadaju da će svoju teoriju testirati van laboratorije. Studija se fokusira na ono što naučnici zovu bioprihvatljivost antioksidanasa - odnosno njihovu mogućnost apsorbovanja iz hrane u krv, putem creva.

#Hrana

#Sok

#Zdravlje

'