AKTUELNO

Konsultujte se sa lekarom, ali potrudite se da u svoj raspored aktivnosti ubacite i vožnju biciklom!

Razmišljate o tome da u raspored aktivnosti ubacite vožnju biciklom? Ne zazirite od toga i donesite pozitivnu odluku jer će zahvaljujući tome vaše telo "profitirati". Medicinski fakultet Univerziteta Harvard na svojoj stranici je izdvojio 5 važnih dobrobiti vožnje bicikla. Donosimo ih u nastavku.

1. Čuva zglobove

Kada vozite bicikl, svu svoju težinu prebacujete na snažne kosti karlice. Kada hodate ili trčite, težina se prebacuje na noge zbog čega pate zglobovi. Vožnja biciklom dobra je za sve ljude koji imaju problema s bolovima u zglobovima ili artritisom, kaže dr Kler Safran-Norton iz harvardske bolnice.

2. Osigurava aerobnu vežbu

Aerobne vežbe karakteriše vrlo umeren intenzitet i one su pre svega usmerene na poboljšanje zdravstvenog stanja. Upravo je vožnja biciklom sjajan oblik aerobne vežbe zbog pedaliranja koje poboljšava rad srca i mozga, a sjajno deluje i na vaskularni sistem. Takođe podstiče izlučivanje endorfina (poznatog i kao hormon sreće) koji poboljšava naše raspoloženje.

Foto: Tanjug

3. Jača mišiće

Prilikom vožnje bicikla koristite gotovo sve mišiće, a najviše mišiće zadnjice, kvadriceps i mišiće u listovima. Zbog uspravnog položaja "rade" i abdominalni mišići koji pomažu u balansiranju, a koristimo i mišiće u rukama i ramenima.

4. Olakšava razne svakodnevne aktivnosti

Dobrobiti vožnje bicikla prenose se na održavanje ravnoteže, hodanje, stajanje, izdržljivost i penjanje uz stepenice, kaže dr Safran-Norton. Sve vrste fizičke aktivnosti postaće lakše zahvaljujući vožnji bicikla.

5. Pomaže u jačanju kostiju

Dr Safran-Norton kaže da aktivnosti poput pedaliranja u kojima telo mora da pruži otpor povećavaju gustinu kostiju. Smanjena gustina nije zanemariv problem jer može dovesti od osteoporoze.

Medicinski fakultet Univerziteta Harvard savetuje da se pre početka intenzivne vožnje bicikla konsultujemo sa lekarom ako imamo probleme sa srcem, artritis ili tanke kosti.

Ako imate osteoporozu, razmislite o vožnji tricikla koji je stabilniji od bicikla. Ako ste nedavno imali frakturu, uopšte nemojte voziti bicikl dok se ne oporavite jer bi novi pad mogao pogoršati postojeću povredu, smatra Safran-Norton.

#Bicikl

#vežbanje

'