AKTUELNO

Korisno.

Iako znate u kom delu meseca će otprilike nastupiti, bolovi vas mogu iznenaditi kada to najmanje očekujete. Nema potrebe da dozvolite da vam ovo uništi dan. Evo nekoliko saveta kako da kontrolišete menstrualni bol i otarasite ga se:

1. Probajte blage lekove protiv bolova

Možda i niste neki obožavalac aspirina i ostalih lekova protiv bolova, ali vam oni povremeno zaista mogu biti od koristi. Pokušajte sa jednom ili dve tablete i vidite da li vam se bol ublažava. Zapamtite da je lekovima obično potrebno oko 20 minuta da počnu da deluju, a vreme takođe može zavisiti i od doze koju uzmete. Obavezno pratite instrukcije na kutiji.

2. Zagrejte problematično područje

Možda zvuči čudno, ali zagrevanje problematičnog područja vam može pomoći da se otarasite bola. Postavljanjem toplog predmeta na stomak, omogućićete da krv brže protiče, a pored toga, zagrejaćete celo telo, što je odlično za zimske dane.

Na ovaj način možete pomoći da vaš mozak oslobodi prave hemikalije koje na prirodan način ubijaju bol. Pokušajte sa flašom punom tople vode nekoliko minuta, ukoliko imate vremena za predah. Ako to nije slučaj, razmislite o investiranju u elektronske džempere i slične stvari, koje možete nositi u toku dana.

3. Uradite neku vežbu

Vežba je odličan način da se prirodnim putem otarasite bola. Vaš mozak tada oslobađa serotonin i endorfin, što vam pomaže da popravite raspoloženje i olakšate bol. Možda nećete biti raspoloženi za vežbanje na početku, ali bićete srećni ako se na kraju odlučite da ipak pokušate. Nema potrebe da preterujete sa vežbanjem.

Foto: YouTube screenshot

Recimo, 20 minuta džogiranja ili kućni program vežbanja će biti dovoljno. Ako ne možete da radite vežbe, pronađite nešto u kući ili kancelariji što će vas naterati da se krećete. Ponekad je samo 10 minuta u pokretu sve što vam treba da se izborite sa bolom.

4. Skrenite misli

Ponekad je skretanje pažnje sa problema sve što vam je potrebno da se izborite sa ovom situacijom. Ako ostajete kod kuće, pronađite neki dobar film ili seriju, za koju ste se sigurni da će vas opustiti. Kada se udubite i razmišljate o radnji filma ili serije, skrenućete sebi pažnju sa bola.

Ako ste na poslu, potrudite se da se uposlite. Koliko god čudno zvučalo, može da upali. Kada imate previše posla, nemate vremena da mislite na druge stvari, pa je isto tako i sa bolovima. Na početku može biti veoma teško da ne mislite na bol, ali dok budete uživali uz tv program ili radne zadatke, ubrzo ćete zaboraviti da vas je nešto uopšte i bolelo.

5. Potražite medicinsku pomoć

Dešava se da bol bude toliko jak, da je jedina opcija koja vam je preostala medicinska pomoć. Postoje žene koje se danima bore sa bolovima mesečnog ciklusa. Teško je saosećati se sa njima dok to i sami ne doživite.

#Bol

#Menstrualni ciklus

'