AKTUELNO

Ako želite da ubrzate mršavljenje, izaberite plave tnjire, ova boja se smatra suzbijačem apetita jer prirodna hrana nije plava.

Dok se leto brzo približava, mnogi od nas traže efektne, ali bezbolne načine da istope neke kilograme koji su se nataložili tokom zime. Ako vam je teško da se pridržavate raznih dijeta i da se odričete hrane imajte na umu da možete izgubiti težinu i bez ikakvih ograničenja u vezi sa namirnicama.

1. Zamenite tanjire

Postoji naučni termin "gastrofizika" (gastronomska fizika), a odnosi se na disciplinu koja proučava kako okolina utiče na naše navike u ishrani. Prema tome, sve od težine posude do njenog oblika, veličine i boje tanjira može uticati na to koliko jedete.

Prvo, sklonite sve velike tanjire i nabavite neke manje. Nedavna studija pokazuje da će ista količina hrane izgledati drugačije u velikom i malom tanjiru. Ako stavite manje hrane u veliki tanjir, vaš mozak će vam reći da to nije dovoljno i verovatno ćete nastaviti da sipate hranu dok ga ne napunite. To će dovesti do prejedanja. Ako stavite manju količinu hrane na manji tanjir, mozak će vam poručiti da vam je to dovoljno, pa ćete smršati bez ikakvog napora.

2. Izaberite odgovarajuću boju

Nije važna samo veličina tanjira. Ista studija pokazuje da i boja tanjira igra veliku ulogu u mršavljenju. Da biste izgubili težinu, morate odabrati tanjire koji su u kontrastu sa bojom hrane.

Recimo, imate beli i crveni tanjir, a treba da servirate testeninu premešanu sa belim Alfredo sosom i sosom od crvenog paradajza. Istraživanja su pokazala da ako stavite beli sos na beli tanjir, nećete odrediti dobru količinu. To je zato što se boje mešaju zajedno, pa čak i kada je mnogo hrane na takvom tanjiru to ne izgleda veliko. Ali, ako testeninu sa belim sosom stavite na crveneni tanjir, kontrast će biti veći pa tanjir nećete pretrpati hranom. Studija pokazuje da kada se vaši tanjiri ne podudaraju sa hranom, jedete oko 30 procenata manje hrane.

Drugim rečima, što je više kontrasta između vaše hrane i vašeg tanjira, to je bolje. Možda je dobra ideja i da promenite boju trpezarijskog stola, ali ako to nije moguće, promena boje stolnjaka može vam pomoći da dođete do željenog kontrasta. Ako želite da pojačate efekat, izaberite plave tnjire. Ova boja se smatra suzbijačem apetita jer prirodna hrana nije plava, tako da ćete uvek imati kontrast.

Bonus:

Sa ovim trikom, možete ubiti dve muve jednim udarcem. Trik je u tome da popijete najmanje jednu punu čašu vode pre svakog obroka, ili još bole ako možete dve. Voda će vam napuniti stomak pa ćete jesti manje. Ovo ne samo da će vam pomoći da lako smanjite kalorije, već će vas držati i hidratizovanim što je stvarno dobro za vaše zdravlje.

#Nauka

#mršavljenje

'