AKTUELNO

Verovali ili ne, štucanje može da bude podmukao simptom koji većina nas olako shvata.

Šlog je po mišljenju mnogih čest kod starijih osoba pa mlađe ne brinu o tome, a većina ne zna ni da prepozna simptome koji mogu da budu bezazleni i smešni ako što je na primer štucanje.

To što imate još uvek sve svoje zube ne znači da vam je srce zdravo i da su vam krvni sudovi u dobrom stanju. Šlog kod mlađih žena, na žalost, postao je česta pojava. Infarkt je treći na spisku bolesti koje ubijaju žene u Americi, jer ubije duplo više žena od raka dojke, a 34 odsto žena doživi šlog pre 65. godine života.

Žene su osetljive na šlog upravo zbog hormona. Viši nivo hormona, pogotovo estrogena, ugrožava zdravlje krvnih sudova jer on utiče na to kako će se oni rastezati i kontrahovati. To ih čini podložnim arterijskom začepljenju i krvnim ugrušcima. Veći je rizik kod žena koje koriste kontraceptivne pilule, koje su pušači, koriste ilegalne droge i kod trudnica. Bilo kakva kombinacija ovih uzroka povećava rizik pored upozorenja da je zabranjeno pušenje kada ste na piluli.

Šlog može da bude uzrokovan i genetikom, životnim navikama, ali i nedostatkom sreće. Infarkt može da bude slabiji, ali i smrtonosan jer neke žene se sruše i bez da nekome kažu kako se osećaju. Bilo kakav šlog zahteva lekarsku negu i lečenje. Najbolje je da se javite u bolnicu u roku od tri sata od infarkta, a što pre odete lekaru to su vam veće šanse za oporavak.

Ovo su neki od simptoma koji su zajednički za sve starosne grupe, kao i za oba pola:

- osećate utrnulost lica, naročito na jednoj strani, kao kada biste se nasmejali, a samo pola lica bi vam se iskrivilo u osmeh;

- osećate se nespretno, a javlja se slabost u rukama i nogama zbog koje gubite koordinaciju, naročito na jednoj strani tela;

- imate poteškoća u govoru.

Kod žena su česti sledeći simptomi:

- nesvestica i padanje u nesvest;

- iznenada ste zbunjeni i ne znate gde ste i šta se dešava;

- vrti vam se u glavi i muka vam je, a niste sišli sa ringišpila;

- imate napad;

- glava vas boli kao nikada u životu;

- ne prestajete da štucate.

#Glavobolja

#Žena

'