AKTUELNO

Bolest u početnoj fazi se najlakše leči.

Prema godišnjoj statistici Instituta za javno zdravlje, u Srbiji godišnje od raka dojke umre 1.600 žena, a ta brojka bi bila manja kada bi žene redovnije odlazile na pregled.

Najbolji način za izlečenje ove opake bolesti jeste rano otkrivanje. U slučaju raka dojke, važno je da svakodnevno osluškujete svoje dojke i pratite sve njihove promene.

Pored odlaska lekaru, možete same sebe pregledati, ali takođe postoje i nekoliko simptoma raka dojke, koje malo ko zna, a i te kako vam mogu otkriti da se rak nalazi u početničkoj fazi.

Mladeži

Mladeži su prilično česta pojava i kod muškaraca i kod žena, ali dame bi trebalo posebno da prate nove. Nema garancije da poseban oblik ili boja definitivno označavaju rak, ali obratite pažnju na one koji se tek pojavljuju i obavezno ih ispitajte.

Nekontrolisano mokrenje

Kada kod ljudi tek počne da se razvija karcinom, njihovi hormoni često podivljaju. To znači da bešika može da popusti, a kao rezultat toga doći do curenja mokraće čak i kad se smeju, kijaju ili samo kašlju.

Problemi sa plućima

Poznato je da rak utiče na sve vitalne organe, a najbrže nastradaju pluća. Upala grla, stalni kašlja, pa čak i kratak dah može da bude znak da bi trebalo hitno da odete kod svog lekara.

Bol u kičmi i rebrima

Oni koji pate od raka dojke često se žale na neobjašnjiv bol u kičmi. Iako je ovo simptom koji je čest, to takođe može da bude samo znak lošeg držanja. Ako niste sigurni, proverite kod lekara.

Bez obzira na sve, uvek bi trebalo da se posavetujete sa lekarom ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa zdravljem vaših grudi i svih drugih potencijalno problematičnih delova organizma.

I. P.

#Lekar

#Rak

#Simptomi

#Zdravlje

'