AKTUELNO

Ako ovo budete poštovali, vaše kosti će biti jače nego ikad.

Nikad nije prerano ili prekasno da se pobrinite za zdravlje svojih kostiju. Sledeći koraci mogu vam pomoći da poboljšate njhovo zdravlje:

Jedite dobro balansiranu ishranu bogatu kalcijumom i vitaminom D. Dobri izvori kalcijuma uključuju mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti, kao i namirnice iz tabele ispod. Preporučeni izvori vitamina D uključuju žumance, morsku ribu, džigericu i mleko. Nekim osobama će možda biti potrebni i dodatni dijetetski suplementi kako bi dobili dovoljno kalcijuma i vitamina D. Voće i povrće takođe doprinose ostalim hranjivim sastojcima koji su važni za zdravlje kostiju.

Foto: Pixabay.com

Izvori kalcijuma

Tofu sir (obogaćen kalcijumom)Sojino mleko (obogaćeno kalcijumom)Zeleno lisnato povrće (brokoli, brusnica, kelj, senf)Kineski kupusPasulj/mahunarkeTortiljeSardine / losos sa jestivim kostimaŠkampiSok od pomorandže (obogaćen kalcijumom)PicaHlebKoštunjavo voćeMlečni proizvodi (mleko, sir, jogurt)

Praktikujte dosta fizičke aktivnosti. Kao i mišići, kosti postaju jače uz vežbanje. Najbolje vežbe za zdrave kosti su vežbe snage i težine, kao što su hodanje, penjanje uz stepenice, dizanje tegova, ples. Pokušajte da vežbate na bilo koji način minimum 30 minuta svakog dana.

Foto: Pixabay.com

Pratite zdrav životni stil. Izbegavajte pušenje, a ako pijete alkohol, ne pijte previše.Razgovarajte sa svojim doktorom o zdravlju kostiju. Proverite vaše faktore rizika kod svog doktora i da li treba da uradite test gustine kostiju. Vaš lekar vam može prepisati odgovarajuće lekove kako bi sprečili gubitak koštane mase i smanjili šanse za prelom kostiju, a kao prevencija svih faktora rizika preporučuje se K2D3 dijetetski suplement za pravilnu mineralizaciju kostiju i očuvanje integriteta koštanog sistema, koji istovremeno štiti i zglobove.

Sprečite padove. Padanje može dovesti do preloma kosti, naročito kod nekoga sa osteoporozom. Ali većina padova može se sprečiti. Proverite svoj dom zbog potencijlno opasnih mesta za pad kao što su tepisi ili loše osvetljenje. Povećajte ravnotežu i snagu svakodnevnim šetnjama ili brzim hodom, i bavljenjem aktivnostima kao što su joga ili ples.

Više detalja o svemu možete pročitati na sledećoj adresi: https://k2d3.com/

Pink.rs

#Zdravlje

'