AKTUELNO

Ovo su neki manje očigledni, a jako bitni pokazatelji depresije na koje treba obratiti pažnju.

Prolongirana tuga, nedostak volje ili gubitak interesa za omiljene aktivnosti su neki od najčešćih navedenih simptoma depresije. Ipak, nekada se depresija javlja daleko suptilnije i teže ju je identifikovati, jer se može manifestovati na sasvim drugačiji način od onog na koji smo navikli.

Ovo su neki manje očigledni, a ipak, jako bitni pokazatelji depresije na koje treba obratiti pažnju.

Foto: Pixabay.com

Ponašanje kojim se krše pravila i ispoljava agresija

Depresija se može iskazati na različite načine. Psiholozi navode da prekomerno konzumiranje alkohola, ljubavne afere van postojeće veze, povećana agresivnost ili povlačenje od voljenih osoba takođe mogu biti znaci depresije. Od fizičkih simptoma karakteristični su bol u leđima, smanjena seksualna želja, hronični umor, nesanica, kao i promena navika u ishrani - gladovanje ili prejedanje.

Razdražljvost

Ponekad se depresija može javiti u obliku razdražljivosti ili ljutnje - kada se osećate bespomoćno ili beznadežno. Manje je poznata činjenica da je razdražljivost ne samo znak depresije, već da često signalizira ozbiljniji nivo depresije, naročito ako se dugotrajno manifestuje u odnosu prema partneru ili porodici.

Foto: Pixabay.com

Perfekcionizam

Brojne istraživačke studije već godinama podvlače povezanost perfekcionizma i depresije. Prisutan je konstantan pritisak da će osoba biti voljena i prihvaćena od strane okoline samo ako je savršena. Za perfekcioniste je napraviti grešku “smrtni greh”, i znak ličnog nedostatka ili mane, a ne činjenice da je ljudski grešiti i da svi pravimo greške. Zbog toga ove osobe lako upadaju u depresiju. Da bi se suprotstavili strahu od neuspeha i sramote koja dolazi s njim, potrebno je raditi na samopoštovanju i saosećanju, što je teško zbog čega je najčešće potrebna pomoć stručnog lica.

Prvi i najvažniji korak u lečenju depresije je potražiti pomoć stručnog lica i okružiti se ljudima sa velikom dozom empatije. Lekari savetuju da posebno na početku pomoć potražite u prirodnim preparatima. Tensilen je blagi prirodni antidepresiv. Sadrži S-adenosil L-metionin (SAMe), supstancu preporučenu od strane srpskog Nacionalnog vodiča dobre prakse za tretman blagih i umerenih simptoma depresije. Tensilen povećava nivo serotonina tzv. “hormona sreće” zbog čega vam može pomoći da poboljšate raspoloženje dok aktivno radite na sebi.

Sve detalje možete saznati na sledećoj adresi: https://tensilen.com/

Pink.rs

#Depresija

'