AKTUELNO

I savremena naučna istraživanja dokazala su ono što se od davnina zna – cveće u kući, bašti ili na terasi doprinosi poboljšanju zdravlja ukućana.

Ukoliko se u našoj životnoj i radnoj okolini pravilno rasporedi odgovarajuće cveće, ono će doprineti kvalitetu našeg života i zdravlja.

Cveće je naročito delotvorno u borbi protiv stresa i depresije.

Kako baštensko cveće utiče na zdravlje?

Cveće raznih boja u našoj neposrednoj okolini ulepšava i oplemenjuje naš svakodnevni ambijent, smiruje naš organizam i povoljno deluje protiv stresa i depresije. Odmaranje na terasi ili bašti sa cvećem ili zelenilom deluje smirujuće i pruža svežinu u vreme letnjih vrućina.

Miris cveća deluje kao aromaterapija na naše disajne organe i doprinosi našem zdravlju.

Kada imamo zelenilo i cveće u dvorištu, na terasi i prozorima, ono smanjuje buku i upija negativna zračenja iz naše neposredne okoline. Zelenilo i cveće na terasi i prozorima sprečava dolazak prašine u naš stan, a u toku letnjih vrućina ono predstavlja svojevrsnu toplotnu izolaciju.

Da cveće može skrenuti negativnu energiju – potvrđuju brojna istraživanja, ali i stručnjaci za feng-šui.

Same fizičke aktivnosti oko sađenja, zalivanja i održavanja cveća u bašti (dvorištu) ili na terasina doprinose našem zdravlju, jer predstavljaju jednu vrstu obaveznih dnevnih umerenih smirujućih fizičkih aktivnosti.

Foto: Pixabay.com

Gde treba gajiti baštensko cveće?

Za gajenje cveća su najpogodnije bašte, dvorišta, terase, delovi stepeništa ili sims ispod prozora.

Evo nekih ideja za gajenje cveća u vašoj neposrednoj okolini.

Za prozore preporučujemo manje plastične žardinjere ili saksije sa petunijama, muškatlama ili „bombončićima“.

Mini-fontana u dvorištu ili na terasi može biti izvor pozitivne smirujuće energije (tihi žubor vode).

Visećim saksijama možete ukrasiti delove zgrade koji štrče ili spoljne delove klima-uređaja.

Začini: u bašti, dvorištu ili na terasi (na prozoru) možemo gajiti i začinsko bilje (ruzmarin, peršun, bosiljak, mirođija…) ili neko voće i povrće (viseće jagode, kupine, mini paradajz, krastavac…) tako da svež i zdrav začin ili voćku imamo na dohvat ruke. Ovo je moguće ukoliko ne živimo u nekom kraju gde ima mnogo prašine i smoga.

Upozorenja

Treba voditi računa o izboru biljaka ako imate malu decu ili kućne ljubimce. Neke biljke ili njihovo lišće mogu biti opasne po zdravlje naših malih ukućana, pa o tome treba voditi računa.

Za osobe sklone alergijama važno je ukloniti cveće koje izaziva alergiju. Površina i veličina dvorišta, odnosno terase, diktira koje cveće treba gajiti jer ne treba preterivati sa količinom cveća. Previše cveća nam može zauzeti životni prostor ili zamračiti dvorište, pa čak i stan (prozor).

Foto: Pixabay.com

Umesto zaključka

Ako primenimo neki od navedenih saveta, imaćemo lepo uređenu terasu ili dvorište i jedan prijatan kutak koji ima dušu, diše i miriše, a nama, našim ukućanima i našim gostima biće prijatno u njemu.

U dvorištu ili na terasi mogu se rasporediti razne klupe, stolice, stočići, kako bi vreme provedeno u odmoru, makar i kratkom, bilo prijatno.

Kao ideje mogu poslužiti i priložene slike cveća.

#Cveće

#Zdravlje

'