AKTUELNO

Presađivanja danas više nisu ograničena na vitalne organe: srce, jetru ili pluća. Ljudi danas mogu dobiti i novu šaku ili matericu.

Ali, kod nekih organa to još nije moguće. Na vrhu te liste je mozak. Razlozi su i tehnički i etički, kažu stručnjaci.

Mozak, glava, oči i testisi spadaju u organe koje ni sada, ali ni u bližoj budućnosti nije moguće zameniti niti donirati, ističu naučnici.

- Sve što ima veze sa nervnim sistemom najteže je presaditi jer nemamo efikasne tehnike za regeneraciju nerava - objašnjavaju naučnici.

Neki hirurzi, navodno, planiraju da presade glavu, ali je opšte mišljenje da bi pacijent umro jer se sumnja da je moguće spojiti nervna tkiva dve kičmene moždine.

Tu je i dodatni problem presađivanja mozga. Osoba kojoj bi presadili tuđi mozak borila bi se sa krizom identiteta, navodi se u časopisima koji se bave neurologijom. Takva konfuzija bi mogla da dovede do ozbiljnih psihičkih problema, pa i ludila.

Testisi spadaju među organe na čije se doniranje ni ne pomišlja. Čak i da operacija uspe, ostaje neprijatno moralno pitanje: "Ako primalac sa novim testisima postane otac - čija su deca? Njegova ili donorova?"

Ljudsko telo odbacuje organe drugih vrsta, na primer životinjskih srca, pluća ili jetre.

Ako bi i došlo do takvih transplantacija, moralo bi se sprečiti i eventualno prenošenje životinjskih bolesti na čoveka.

#Transplantacija

#organi

'