AKTUELNO

Čulom vida primamo 90 posto informacija iz okoline, a koliko su naše oči 'čudo' otkriva i odgovor na pitanje otkud nam ružičasti 'mokri' deo u uglu oka.

Kada govorimo o građi oka svi znamo za pojmove očna jabučica, rožnjača, zenica, šarenica, beonjača, očni živac i mrežnjača. Ali, da li znate koji je to deo oka, odnosno očne šupljine latinskog naziva plica semilunaris? Reč je o ružičastom 'mokrom' delu u unutrašnjem uglu oka čije je poreklo vrlo zanimljivo.

Naime, taj ugao zapravo je ostatak unutrašnjeg, odnosno trećeg kapka, koji imaju ptice i reptili, a ljudi su ga tokom evolucije izgubili.

Spomenimo i to da je ljudsko oko deluje slično fotoaparatima i kamerama: prozirni prednji delovi oka lome zrake svetlosti projektujući umanjenu i obrnutu sliku na fotosenzitivnu mrežnjaču gde se u nervnim ćelijama pretvaraju u električne nervne impulse.

Čulo vida omogućava nam da razlikujemo boje i percipiramo dubinu. Ljudsko oko ima vidni ugao od 200 stepeni i može razlikovati 10 miliona nijansi boja.

#Oči

'