AKTUELNO

Tokom proleća mnogi pate od sezonskih alergija, a najčešći simptomi su problemi sa disajnim organima, curenje nosa, crvenilo očiju i otečenost kapaka.

Kako biste se lakše nosili sa ovim problemima nutricionista Hana Braje je za portal "Pop šugar" izdvojila nekoliko saveta.

Hana preporučuje da smanjite konzumaciju šećera, rafinisanih ugljenih hidrata, suncokretovog ulja i zasićenih masti koje se nalaze u prerađenoj hrani, a povećate unos antioksidanasa i fitonutrijenata koji se nalaze u voću i povrću

Ovo je spisak namirnica koji treba da se nađe na vašem dnevnom meniju:

Probiotik

Prema Hani, oko 70 odsto naših imunih ćelija boravi u našem digestivnom traktu. S obzirom na to da je alergija koju izaziva polen zapravo iritacija našeg imunog sistema, konzumiranje probiotika može biti jednostavan način da ga ojačamo. Samim tim, naš organizam će se snažnije boriti sa alergijom.

Esencijalne masne kiseline

Dobre masti koje se nalaze u namirnicama kao što su avokado, losos i čija seme imaju snažna antiupalna dejstva. To znači da mogu da smanje simptome upale, kao što su curenje nosa i crvenilo očiju, nadustost kapaka.

Đumbir i kurkuma

Đumbir i kurkuma ne samo da se bore odlično sa prehladama, već kada se kombinuju sa drugim protivupalnim sastojcima, postaju jedno od najmoćnijih sredstava za borbu sa sezonskim alergijama.

Hrana bogata vitaminom C

Hrana poput pomorandži, limuna i kivija, koja sadrži visok sadržaj C vitamina, takođe sadrži druge moćne antioksidanse koji se nazivaju kvercetini. Zajedno, kvercetin i vitamin C omogućuju podizanje imuniteta, pa samim tim i borbu sa alergijama.

Jabuke

Osim što je bogata vlaknima, jabuka sadrži i antioksidanse i folifenole, poput kvercetina, koji ima snažno antialergijsko dejstvo.

#Alergija

#Proleće

#saveti

'