AKTUELNO

Iako je dugo smatran namirnicom koju ne bi trebalo konzumirati previše često, najnovija istraživanja dokazala su suprotno. Brojni nutricionisti krompir smatraju povrćem koje poseduje brojne nutritivne vrednosti od izuzetnog značaja za naš organizam.

Krompir spada u veoma hranljivo povrće, zbog čega predstavlja izvanredan izvor energije, a veoma povoljno utiče na zdravlje čitavog organizma. Obiluje vitaminima B6, C i D, koji su efikasni borci protiv gripa, prehlada i toksina, a izuzetan uticaj imaju i na jačanje imunosistema, posebno tokom zimskog perioda.

Krompir sadrži visok procenat magnezijuma, gvožda i kalcijuma, koji se uspešno bore protiv stresa, a neophodni su i za zdravlje srca, mišica, arterija, kostiju i nervnog sistema.

Saveznik u dijetama

Iako se krompir ranije smatrao namirnicom koja ne ide u prilog gubitku kilograma, brojna naučna istraživanja dokazala su suprotno. Naime, iako sadrži relativno mali broj kalorija, krompir brzo izaziva osećaj sitosti. Ipak, treba voditi računa o tome na koji način je pripremljen, pa tako termički obrađen u ulju nije pogodan za osobe koje žele da se reše viška kilograma.

Foto: Pixabay.com

Krompir je bogat beta karotenom, koji je od izuzetne važnosti za očuvanje vida, ali i za smanjenje rizika od nastanka brojnih malignih bolesti. Zbog visokog sadržaja molekula kukoamina, ali i više desetina različitih vitamina, smatra se izuzetnim borcem protiv pojave kardiovaskularnih bolesti, a naučno je dokazano da uspešno snižava visok pritisak.

Velike količine dijetetskih vlakana koje sadrži krompir pozitivno utiču na rad creva, a sok napravljen od ove namirnice ima izuzetno antiinflamatorno dejstvo i doprinosi pravilnom radu jetre i žučne kese. Ipak, zbog svog visokog glikemijskog indeksa ne preporučuje se u ishrani dijabetičara.

Uloga u kozmetici

Osim što se smatra jednom od najukusnijih namirnica, krompir ima široku primenu u nezi lica i tela. Maske od krompira koži daju sjaj i elastičnost, usporavaju starenje i podstiču regeneraciju ćelija kože, a osim toga, poznato je da imaju snažan efekat pri rešavanju problema s podočnjacima. Osim toga, od krompira se mogu napraviti i maske za negu tela, koje su se pokazale kao jednostavno i pristupačno rešenje u borbi protiv celulita.

Pročitajte još: PROLEĆNI DETOKS: Pet namirnica koje čiste telo i vraćaju energiju

#Zdravlje

#krompir

'