AKTUELNO

Simptomi se javljaju čak mesec dana ranije, ali ih mnogi zanemaruju.

Verovali ili ne, muškarci i žene imaju sasvim suprotne simptome bolesti srca. Kod žena se neki simptomi pojave čak trideset dana pre srčanog udara.

Prvi od simptoma koji upućuje na opasnost od srčanog udara je kratak dah. Žene koje teško dolaze do daha nalaze se pod ogromnim rizikom od srčanog udara.

Stvar je u tome što respiratorni i kardiovaskularni sistemi zavise jedan od drugog. Pa tako, kad srce dobija manje krvi, samim tim i pluća raspolažu sa manje kiseonika, a posledica svega toga je otežano disanje.

Drugi simptom je osećaj slabosti u mišićima. Smanjen protok krvi dovodi do toga da čitavo telo pati od manjka kiseonika. Cirkulacija krvi je sve lošija, tako da mišići ne mogu raditi normalno.

Treći simptom na koji treba da obratite pažnju je hladan znoj. Ako vas iz čista mira uhvati vrtoglavica ili oblije hladan znoj, sasvim je moguće da se nalazite u predinfarktnom stanju. Ovaj simptom izražen je naročito kad osoba naglo ustane, jer krv u tim trenucima ne uspeva na vreme da stgne do mozga.

Četvrti simptom je stezanje u grudima. Što se koronarna arterija više sužava, odnosno onemogućuje normalan protvok krvi, to pojačava "žiganje" u predelu grudi. S vremenom, počinju probadanja, a potom i bol.

Pročitajte još: TEST PROFESORA PSIHOLOGIJE - Koliko će veza da traje?

#Infarkt

#Simptomi

'