AKTUELNO

Nezgodna i jaka aroma luka vas često sprečava da uživate u njegovom punom ukusu, ali ima leka i za tu "boljku".

Svi smo iskusili koliko je nezgodno najesti se luka pa razgovarati sa ljudima. Iako, problema nema ako ga svi u društvu jedu, ako ga jedete sami onda se i te kako osećate. Ovaj neprijatan zadah nastaje samo od svežeg luka, pa ukoliko ga termički obradite - nećete imati problem sa njegovom aromom.

Međutim, ukoliko volite da uživate u njegovom ukusu kad je svež, morate se naoružati ovim namirnicama da bi vas sačuvale od nezgodnog zadaha.

Postoji čak 9 načina kako da se rešite lošeg zadaha nakon jedenja luka:

1. Peršun

Peršun je od davnina poznat kao odlično sredstvo za neutralizovanje neprijatnih mirisa iz usta. Sve što treba uradite je da uzmete nekoliko listića i da ih dobro sažvaćete, tako da peršunov sok bude po celoj usnoj šupljini.

2. Nana

Nana deluje kao i peršun, a i konzumira se na isti način. Osim toga, ova biljka će podstaći probavu i smiriti želudac, što nije loša opcija nakon prazničnog prejedanja.

3. Rotkvice

Rotkvice imaju antibakterijsko delovanje i od davnina su poznate kao odličan osveživač daha. A kako su već na prolećnoj trpezi, šteta ih je ne grickati.

4. Limun

Foto: Pixabay.com

Limun će vas spasiti od mirisa luka na prstima, ali i u ustima. To ne znači da treba da protrljate jezik njime (iako bi to bilo vrlo delotvorno), već je dovoljno napraviti jaču limunadu bez šećera i promućkati je po ustima. U limunadu je dobro narendati i malo korice kako bi učinak bio bolji.

5. Kardamon

Kardamon je začin koji deluje na sličan način kao i rotkvice. Zbog antibakterijskih svojstava odličan je za osvežavanje daha. Nakon obroka stavite par semenki u usta i polagano žvaćite.

6. Zeleni čaj

Zeleni čaj je dobar eliminator lošeg zadaha. Pijuckajte ga s medom i miris će nestati.

Foto: Pixabay.com

7. Senf

Senf će neutralizirati miris luka ako u usta stavite jednu kašičicu i mućkate oko minut. Ispljunite pa ponovite postupak, ali ovaj put senf progutajte. Na kraju isperite usta vodom.

8. Mleko

Foto: Pixabay.com

Mleko je poznato kao odličan neutralizator lošeg zadaha nakon jedenja luka. Trebalo bi ga pijuckati tokom i nakon jela. Punomasno je bolje od onih s manje masnoće.

9. Jabuke

Jabuke, bilo sveže ili kao sok, pomažu u osvežavanju daha. Jednostavno nakon jela posegnite za njima i neprijatni miris će nestati.

Pročitajte još: Ako godinama nosite isti veš, u OZBILJNOM STE PROBLEMU

#Beli luk

#Crni luk

#Miris

#Zadah

'