AKTUELNO

Mnogi oboleli od različitih vrsta kancera iz Srbije lečili su se poslednjih godina na Kubi. Doktorka Garsia ovih dana u poseti je svojim pacijentima u Beogradu.

Doktorka Anabeli Estevez Garsia, poznati onkolog, profesorka na Medicinskom fakultetu u Havani, istraživač i član Asocijacije lekara Kube kaže da, kada je reč o uspehu terapije raka, to se poredi sa sa statističkim podacima i terapijama koje se sprovode na međunarodnom nivou.

- Naša terapija se ovim poređenjem pokazala kao uspešna, što je između ostalog i razlog zašto veliki broj pacijenata dolazi na Kuvu – kaže Garsia.

Govoreći o dolasku u Beograd, doktorka kaže da je u poseti svojim pacijentima sa kojima je odnos jako blizak.

Foto: TV Pink

- Ovakav odnos važan je pacijentima jer imaju veće poverenje i u lekare i u tretman koji primaju. Oni osećaju veću dozu optimizma i sigurniji su u svoj oporavak. Drugi razlog mog dolaska je izveštavanje pacijenata o mogućnostima nastavka lečenja – kaže doktorka za “Novo jutro”.

Kada je reč o vrstama vakcina, terapeutske vakcine “cimavaks” i “vaksira” se primenjuju kod raka pluća.

- Pacijenti na Kubu putuju da bi primili prvu dozu vakcine, gde obučavamo članove porodice kako se kod kuće primenjuje terapiju. Ona nije teška za primenu, ali je važnije da se prva faza završi na Kubi – kaže doktorka.

Svjetlani Stevanović, pacijentkinji dr Garsije koja se lečila na Kubi, dijagnostikovan je u septembru 2017. godine karcinom debelog creva, koji je u oktobru operisan u Beogradu.

- Međutim, metastaza je krenula na matericu i jetru. Tada je krenula i borba. Moja ćerka je stigla do kubanske ambasade preko koje smo moje nalaze poslali na Kubu. Svi iz porodice su insistirali da otputujem, iako mi nakon operacije u Beogradu nije bilo ni do čega – priča Stevanović.

Foto: TV Pink

Po dolasku na Kubu, kako kaže, začudio ju je izgled bolnice.

- Bolnica je izgledala kao prelepi hotel i to me je prijatno iznenadilo. Zatim me je iznenadilo ophođenje doktorke koja je u razgovoru sa mnom bila informisana o čitavoj istoriji moje bolesti, a dolazila je da me poseti i van svog radnog vremena. Ova pozitivna energija mi je dala nadu. Doktorka me je ohrabrila da za moju bolest ima leka, data mi je terapija, primam vakcine na svakih 15 dana. Očekujem ozdravljenje i da se osećam kao da nikad nisam bila bolesna. Sigurna sam da ću završiti sve ove godine – kaže gospođa Stevanović.

Garsia kaže da joj je neverovatan poklon da svoje pacijente vidi zdravo. Ona je ukazala na njeno loše stanje po dolasku na Kubu, a samim tim i loš izgled i to kako danas izgleda.

Foto: TV Pink

Kubanska medicina, kako kaže, tokom godina razvila je tretmane za brojne bolesti i to uz podršku kubanske vlade.

Više o ovoj temi pogledajte u nastavku:

#Doktor

#Kuba

#Novo jutro

'