AKTUELNO

Kašalj je primarno mehanizam odbrane, ali kada je reč o virusnim infekcijama može biti uzrokovan ošećenjem sluzokože disajnih organa, upozorava pulmolog Tatjana Radosavljević za emisiju “Novo jutro”.

- Kašalj je primarno mehanizam odbrane i predstavlja naglo grčenje mišića, kojim se organizam brani od unetih stranih čestica. Međutim kašalj koji se dešava u okviru virusne infekcije može biti nešto mnogo gore od odbrambenog mehanizma - istakla je Radosavljević.

Kako je objasnila, jedan broj respiratornih virusa ima sposobnost da trajno ošteti sluzokožu disajnih puteva, a posebno glavne disajne cevi gde se nalaze receptori za kašalj.

- U virusnim infekcijama se ošeti sluzokoža i receptori su izloženi struji vazduha, i tada i obično disanje može da dovede do aktiviranja receptora za kašalj - navela je Radosavljević i napomenula da je potrebno puno vremena da se obnovi suzokoža.

Prema njenim rečima, kašalj može biti suv i produktivan, a od toga zavisi i terapija.

- Pušački bronhitis je kašalj koji se javlja svakodnevno, međutim iza te vrste kašlja se može kriti hronična opstruktivna bolest pluća, odnosno progresivno propadanje pluća koje dovodi do smanjenja disajnih kapaciteta zbog čega je neophodan oprez - navela je Radosavljević.

#Kašalj

'