AKTUELNO

O uzrocima urinarne infekcije, simptomima, kao i načinima za njihovo lečenje u NOVOM JUTRU Televizije Pink, govorila je internista, dr Natalija Damjanović.

- Prvi simptomi urinarne infekcije počinju sa nekim nelagodnostima pri mokrenju. Nekada pacijenti kažu da imaju osećaj vruće mokiraće, prosto češće moraju da mokre, a kada odu u toalet to zapravo bude nekoliko kapi, malo tečnosti. Nekada osećaju bol na početku a nekada na kraju mokrenja - rekla je internista, dr Natalija Damjanović.Kako kaže, nekada osećaju kao neku vrstu pritiska pri mokrenju, a nekada imaju osećaj da ukoliko onog momenta kada osećaju potrebu da mokre i ako ne odu to toaleta, da će da se desi nevoljno puštanje mokraće.

- Nekada mokre i krv ili primete rozikast urin, a nekada se promeni miris i boja urina, mogu osetiti jeza, drhtavicu i dobiti temperaturu, ali tada pacijenti sasvim sigurno idu kod doktora. Najgore su ove početne za koje pacijent nije siguran zbog čega su. Nekada se tegobe smire sa povećanim unosom tečnosti. Mi uvek savetujemo da se urade osnovne alnalize da vidimo o čemu se radi - rekla je dr Damjanović.

Foto: Printscreen

Kako je dodala, nekada dolazi do toga da neki mikroorganizam uđe u naš sterilni i čist urinarni put, i tom prilikom može se upaliti uretra, mokraćna bešika, cev koja povezuje bubrege i mokraćnu bešiku ali, kako kaže, može doći i do upale bubrega.

- Naš organizam se brani od tih mikroorganizama. Do urinarne infekcije dolazi tako što se naruši ravnosteža između naše sterilne sredine i tih mikroorganizama. Da bi bakterija ušla mora da prođe kroz tu ulaznu cevčicu, ali naše dobre bakterije na koži i sluznicama ne dozvoljavaju tim patogenim bakterijama da uđu - rekla je dr Damjanović, i dodala:

- Unos tečnosti je prvi i osnovni način da pomognemo sebi, a lečenje isključivo po savetu lekara na osnovu dijagnostike.

Foto: Printscreen

- Prvo savetujemo da pacijenti urade nalaz urina i urinokulturu, onda da se jave lekaru koji na osnovu nalaza ocenjuje da li je u pitanju infekcija ili nije. Za pravilan uzorak urinokulture treba najpre prvo uraditi toaletu spoljnih organa ukoliko možete to da izdržite, počnete da mokrite i kada osetite da je bešika do pola ispražnjena, bez prekida mlaza uzmete uzorak u sterilnu čašiću, vodeći računa da prstima ne pipnete poklopac i tome slično - objasnila je dr Damjanović.

#Doktor

#internista

#urinarna infekcija

'