AKTUELNO

Preko otisaka prstiju su vidljivi i trajni znakovi abnormalnog razvoja nervnog sistema i drugih zdravstvenih tegoba koje se razvijaju u maternici.

Količina lukova, gustina, raširenost petlji i dubina ureza – sve to formira otisak prsta, koji je jedinstven za svaku osobu. Naučnici su otkrili da ovi činioci određuju i opšte zdravstveno stanje, ali i rizik od teških bolesti.

Otisci prstiju su se oduvek koristili uglavnom za rešavanje kriminalističkih slučajeva, ali sada se pokazalo da oni mogu pomoći i u otkrivanju bolesti pre pojave simptoma.

Žene sa specifičnim otiscima prstiju, koji podrazumevaju manje petlji i više lukova, pod većim su rizikom od razvoja ginekoloških tipova raka, pokazalo je novo istraživanje. Ranije su istraživači sugerisali da bi mogla postojati veza između otisaka prstiju i rizika od bolesti poput dijabetesa, Alchajmera, leukemije, impotencije, depresije, pa čak i bolesti desni.

Otisci se formiraju još u materici

Naučna studija otisaka prstiju i povezanosti s bolestima pokazuje da, ako je rast udova, organa ili drugih tkiva bio poremećen u vrlo ranom fetalnom životu, biće i promena u konfiguracijama prstiju i njihovih otisaka.

Ove promene, tvrde naučnici, stoga su vidljivi i trajni znakovi abnormalnog razvoja nervnog sistema i drugih područja koja se razvijaju u maternici. Naši otisci prstiju, sićušni grebeni i koreni u koži su jedinstveni. Iako jednojajčani blizanci dele isti DNK, ali još nije dokazano da postoje dve osobe koje imaju iste otiske prstiju.

Neke od potencijalnih veza sa bolestima

Foto: Pixabay.com

Bolest srca: Muškarci s koronarnom bolešću srca (CHD) imaju veću verovatnoću da imaju određenu vrstu uzorka otisaka prstiju. Naučnici su upoređivali 250 muškaraca sa i bez CHD-a i otkrili da oni s bolešću imaju drugačije obrasce na otiscima.

Rak: Postoje veze između otisaka prstiju i brojnih vrsta raka, uključujući rak dojke, prostate, jajnika i cerviksa. U najnovijoj studiji, istraživači su pregledali otiske prstiju 300 žena sa rakom jajnika i drugim ginekološkim karcinomima i uporedili ih sa onima kod zdravih žena. Rezultati su pokazali da žene sa rakom imaju manje petlji u svojim otiscima prstiju. Imale su i veći broj uzoraka lukova.

Dijabetes: Smatra se da su geni i uticaji iz okoline uključeni u razvoj dijabetesa, a istraživači su pronašli značajne razlike u levim i desnim prstima osoba sa dijabetesom tipa 1 i tipa 2. Otisci prstiju na levoj i desnoj strani nisu bili isti.

Astma: Na stanje utiču geni i uticaji iz okoline. Brojne studije su pokazale da postoje razlike u otiscima prstiju između zdravih i ljudi s astmom. Ovi drugi su imali manje lukova i znatno više petlji.

Neplodnost: Kada su istraživači uporedili otiske prstiju neplodnih muškaraca s onima kod zdravih ljudi, otkrili su da ovi prvi imaju značajno manji broj petlji na jagodicama nego drugi.

Pročitajte još: Odličan trik: Ubacite kuglicu od ALUMINIJUMSKE FOLIJE (VIDEO)

#Prst

#Zdravlje

'