AKTUELNO

Mnogim roditeljima sasvim je prirodno da svojoj devojčici – dok je još beba – probuše uši.

Mnogim roditeljima sasvim je prirodno da svojoj devojčici – dok je još beba – probuše uši. Međutim, postoje i veliki protivnici koji upozoravaju na razne opasnosti, a neki idu i toliko daleko da kažu da je to "namerno nanošenje telesne povrede".

U nekim državama EU, na primer u Nemačkoj, pedijatri su se jasno izjasnili protiv bušenja ušiju kod beba i male dece. Naime, tako malo dete ne može da da saglasnost – pa se bušenje ušiju smatra nanošenjem telesne povrede. Čak je bilo i slučajeva koji su završili pred sudom – jedan tatu studio iz Kelna morao je jednoj trogodišnjoj devojčici da isplati 70 evra za "pretrpljeni bol" – jer je postupak bušenja bio "bolan i traumatičan".

Pedijatri generalno upozoravaju da postoji opasnost od infekcije. Ranica koja nastane je "ulaz" za klice koje mogu da izazovu upale – i to nakon što već rana zaceli. Sem toga, postoji realna opasnost da deca za vreme igre povrede uvo, odnosno iščupaju minđušu.

Zbog toga pedijatri preporučuju da deca nose minđuše od 12. godine. Naravno, svi koji se bave bušenjem ušiju i prodajom minđuša tvrdiće da je ta preporuka glupost. Treći, pak, tvrde da je dovoljno da dete samo traži da mu se probuše uši.

#Dete

#Uši

#minđuše

#pedijatar

'